Правителството промени статута на Паметника на съветската армия

Правителството промени статута на мемориалния комплекс „Паметник на Съветската армия“ от публична държавна в частна държавна собственост. Решението е взето по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. Той трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост.

Решението вероятно е първа стъпка за премахването на Паметника на съветската армия. През март Столичният общински съвет гласува монументът да бъде демонтиран и преместен, но служебният премиер Гълъб Донев заяви, че политиците трябва да оставят тази тема за след изборите.

Според Закона за държавната собственост имотите публична държавна собственост не могат да се прехвърлят, като за тази цел те трябва да имат статут на публична частна собственост. След приключване на процедурата общината ще получи терена с паметника и ще може да се разпорежда с него.

Паметникът на Съветската армия е издигнат в Княжеската градина през 1954 г. Той представлява 37-метрова пирамида, върху която се извисява 8-метрова скулптурна композиция – съветски воин, български работник и майка с дете. Решение за демонтирането му е взето от Столичния общински съвет още през 1993 г., но действия не са предприети с аргумента, че той е публична държавна собственост.

След началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Паметникът на съветската армия е все по-често обект на атаки – беше боядисван с цветовете на украинското знаме или беше изписван с антивоенни и антируски лозунги. През февруари мемориалната плоча, където преди време имаше надпис: „На съветската армия освободителка от признателния български народ“, беше разбита с чук. През април монументът беше напръскан с червен спрей, а с боята с големи букви бе изписана думата „Демонтаж“.

Люба Филипова, БГНЕС Люба Филипова, БГНЕС

В началото на юли общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера съобщи, че заедно с адв. Михаил Петров е внесъл доклад с предложение да бъде обявен конкурс и да започне процедура за изграждане на Паметник на създателите на българската държава на мястото на Паметника на съветската армия след преместването му.

„София няма паметник нито на Кубрат, нито на Аспарух, нито на Крум, нито на княз Борис Първи Покръстител. Княжеската градина е подходящо място за изграждането на един подобен мемориал“, написа той във Facebook.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *