Пушачите вече не са добре дошли на плажовете в тази страна

На плажа малко неща са по-гадни от забити в пясъка фасове. Дори за пушачите не е неприятно да слагат кърпите си върху или около тях или да ги настъпват.

Огромните количества угарки обаче имат и друг замърсяващ ефект – филтрите на цигарите съдържат пластмаса и изхвърлени на плажа те рано или късно се озовават в морето. Там те се разпадат с години, попадайки в рибата и хранителните вериги.

Смята се, че ежегодно по плажовете в цял свят се изхвърлят 5 милиарда фаса.

Полека лека това започва да се променя.

В една от най-популярните летни дестинации на Европа – Испания, все повече плажове забраняват пушенето.

Балеарските острови са много популярна дестинация, но пушачите ще трябва да се ограничават.Снимка: iStock

Балеарските острови са много популярна дестинация, но пушачите ще трябва да се ограничават.

От тази година цигари не са разрешени на 28 плажа на Балеарските острови, включително в Ибиса, Майорка и Менорка. Тези дни подобно решение обявиха и местните власти в Сан Антонио за плажа Caló des Moro.

Оттам мотивираха промяната с желание да защитят здравето на местните жители и да поддържат пясъка по-чист.

Глобите за нарушение на правилото са до 2000 евро – според приет от правителството закон през 2021 г.

Балеарските острови не са единствената дестинация в Испания със свободни от дим плажове. В Барселона  през 2022 г. забрана беше наложена за всички 10 плажа на града. Глобата там е по-скромна – 30 евро.

Решението в каталунския град беше взето след пилотна забрана през 2021 г., която значително намали пушачите и оставените от тях фасове по плажовете.

Освен в Барселона, ограничения – пълни или частични, има и на други места в Каталуния, Андалусия, Мурсия и Галиция, както и на Канарските острови.

С цел опазване на околната среда, в Испания е забранено и къпането на плажа със сапун или шампоан – за да не изтичат продуктите в морето.

Това обаче е една от малкото страни в Европа, където е забранено пушенето на плажа.

Подобни наредби има на някои плажове в Италия – Бибионе до Венеция и на места в Лигурия и Сардиния. На плажа в Марсилия във Франция пък забраната беше въведена само за летния сезон.

Гърция също опитва постепенно да налага ограничения – през 2022 г. пушенето беше забранено на един от популярните плажове в Атика, в района на Рафина.

В това отношение Европа се движи с малко по-бавно темпо. В Тайланд цигарите са забранени на плажа от 2018 г., а в Мексико – от тази година.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *