Сглобката в парламента подари параван на ГЕРБ-СДС за проваления мандат в СОС

Опитите на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС за реабилитация на фашизма няма да успеят. Това предупреди председателят на БСП – София Иван Таков по повод решението на Министерски съвет от сряда за смяна на статута на Паметника на Съветската армия от публична държавна на частна държавна собственост. Така на практика беше дадена зелена светлина за изпълнението на решението на СОС от тази пролет за демонтирането на мемориала.

„Сглобката в парламента подари паравана „Паметник на Съветската армия“ на управляващите в СОС, зад който те да скрият проваления си мандат, коментира Иван Таков. – От години всеки път преди избори слушаме едно и също от десните. Сега наближава местният вот и цялото управляващо войнство отново гледа да се скрие под дебелата сянка на Паметника на Съветската армия. Това им е смокиновият лист на тях“.

Иван Таков отбеляза, че сегашната атака за демонтажа на монумента в Княжеската градина е рунд пореден от опитите за подмяна на българската история от страна на безпаметните. „Категорично това е и част от опитите за реабилитация на фашизма в България, заяви той. – Паметниците носят памет. Пазят я. Това е тяхното предназначение. Самата дума „памет“ се съдържа в наименованието им. А конкретно Паметникът на Съветската армия е натоварен да пази много важна памет – тази за огромното зло, за една човеконенавистна политическа идеология, каквато е фашизмът. Този монумент трябва да стои на мястото си, за да не забравяме за милионите жертви на „кафявата чума“ през Втората световна война. И никога повече да не допускаме нацисткият режим да шества по улиците в градовете ни“.

Лидерът на БСП – София е категоричен, че демонтажът на Паметника на Съветската армия цели да бъде забравена онази част от историята, която разкрива зверствата на фашизма. „Няма да допуснем това, каза още Иван Таков. – Не може една толкова опасна идеология да бъде използвана за отвличане на вниманието от далеч по-важните въпроси за проваления мандат на управляващите в Столичния общински съвет, за неизпълнението на бюджета, за състоянието на „Топлофикация“, за ремонтите на ремонтите. Софиянци имат нужда от конкретни решения на проблемите, които пряко ги засягат. Едно кресливо малцинство в София, което осмисля съществуването си чрез Паметника на Съветската армия, не бива да бъде използвано от безпомощни „политици“ за насаждане на омраза в българското общество, чрез която те да прикрият политическата си немощ. Защото омразата е много опасен бумеранг – тя се връща там, от където е тръгнала“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *