Семейно възпитание е най-важният превантивен фактор срещу домашното насилие

Домашното насилие е многопластов процес с многопластови профили  на хората, които участват. Това каза в „Събуди се“ по Нова телевизия депутатът от ИТН професор Андрей Чорбанов, чиято племеница Евгения беше убита от ревност от съпруга си, а тялото й бе открито в куфар край Перник.

Трябва да има промяна в законите, но пък и трябва да бъдат спазвани и упражнявани тези, които съществуват, подчерта той.

„Законът няма как да спре един тип домашни насилници и това са психопатите. Те нямат никакви предишни изяви, няма предистория и симптоми, които могат да спрат насилника. Той в един момент решава да направи това, което е решил. В случая един образован човек, работещ на престижна работа, с висока заплата просто удуши жена си. Без предисловие, без нещо видно за околните, съседите, роднините. Просто го направи. Лично за мен е притеснително това, че участник в събитието – бащата на този убиец, който помага за укриването на куфара с тялото, в момента се разхожда на свобода между нас“, разказа Андрей Чорбанов.

Превенция на този тип престъпления много трудно може да има, смята той. У нас дълги години битува разбирането, че това, което се случва у дома, трябва да остане там. „Трябва да кажем, че нашата нация никак не беше особено нетолерантна към домашното насилие. Просто в момента обществото натупа прекалено много случаи и енергия. И случаят в Стара Загора беше капката, която преля, за да може все пак да се разбере, че това общество има съвест и това общество иска това да спре“, коментира депутатът.

Той определи реакцията на управляващите в момента като „изключително популистка“. „Само преди един месец ние внесохме наш вариант на Закона за домашното насилие. Той беше абсолютно неглижиран, беше отхвърлен с всичките му казуси. В момента управляващите взимат тези казуси и ги поставят в закона под натиска на обществото. Обществото трябва да е наясно, че това е доста широк популизъм. Типът заместване на семейно съжителство с интимни отношения не трябва да се прави така директно, защото както и нашите специалисти в групата коментират, има голяма група хора, особено след една определена връзка, които имат семейно съжителство, без да имат интимни отношения“, категоричен е депутатът.

Семейно възпитание е най-важният превантивен фактор, добави проф. Чорбанов.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *