Случаят с макетното ножче „взе главата“ на зам. окръжния прокурор на Стара Загора

Изпълняващият функциите (и.ф.) на главен прокурор Борислав Сарафов поиска днес оставката на Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжната прокуратура в Стара Загора, съобщиха от държавното обвинение.

Сарафов проведе среща в Съдебната палата в София с ръководството на старозагорската Окръжна прокуратура. Според него в работата на прокурор Видев са допуснати сериозни пропуски при определянето на мярката за неотклонение в съдебно заседание на Окръжния съд в Стара Загора на 5 юли 2023 г. спрямо Георги Георгиев, който обезобрази 18-годишната Дебора с макетно ножче. И.ф. главен прокурор беше категоричен, че Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества за длъжността заместник окръжен прокурор. В резултат от това Видев подаде оставка от поста.

По нареждане на Сарафов екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура (ВКП) ще извърши цялостна проверка на работата на Георги Видев в Окръжната прокуратура в Стара Загора, както и на прокурор Десислава Първанова от старозагорската Районна прокуратура, за период от две години.Временният обвинител №1 очаква ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове с цел осигуряване на справедливост. Към момента спрямо Георги Георгиев се водят две досъдебни производства – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство. При нужда прокурори от ВКП ще окажат методическа помощ за бързо приключване на разследването и внасяне на обвинителен акт спрямо Георгиев, като се отчетат и утежняващите вината обстоятелства – наложените му предходни наказания, тежестта и обществената опасност на извършеното.

На Окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов беше разпоредено прокуратурата, съвместно с МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, съдействали при разследването.

Разпоредени са проверки и по сигнали за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. Ако бъдат събрани достатъчно данни и доказателства, следва извършителите незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *