Тасос или Черно море? Май вече няма разлика

Има ли разлика между родното Черноморие и Гърция. И защо българите бягат натам?

Все повече българи купуват имоти в Гърция. Най-предпочитаните места са в северните части на страната.

Ангел Герашев живее от 10 години на остров Тасос. Първоначално прекарвал летата със семейството си в Гърция, след което решава да се премести да живее там.

„Преди около 15 години си купихме малка къща в центъра на острова в Теологос, това е едно планинско село. Не бих казал, че е по-евтино, но самото място ми харесва повече. Морето е доста по-различно от българското. Преди около 15 години, когато го купувахме, островът беше доста по-див. Нямаше това застрояване, което има по българското Черноморие“, сподели Ангел Герашев пред Bulgaria ON AIR.

Тасос или Черно море? Май вече няма разлика - Последни Новини от DNES.BG

„За съжаление, островът започна да прилича на българското Черноморие. Започна масово изкупуване на имоти от българи и масово застрояване. Има все по-малко диви места, които остават“, коментира Герашев.

От строителна фирма в Гърция потвърждават, че търсенето на имоти от българи се е увеличило неимоверно, но също така и цените на имотите са се покачили.

„Започва от 2500 евро на кв.м ново строителство, като може да достигне до 15 дори 20 хил. евро в зависимост от съответния имот. Най-скъпи са самостоятелнитe имоти на абсолютна първа линия“, каза собственикът на строителна фирма Климентина Георгиева.

В сравнение с летните имоти в България гръцките са три пъти по-скъпи.

„Имотите по българското Черноморие определено са много по-евтини и много по-достъпни за българските и рускоговорящите граждани. Тук имотите са поне 3 пъти по-скъпи. Предлагането на самата услуга, прекрасните ресторанти, природата и спокойствието са много по-предпочитани от българите вече“, сподели още Георгиева.

Експерти съветват преди да купуваме имот в Гърция да се консултираме, за да избегнем подводни камъни, свързани с археологическите райони на страната.

По публикацията работи: Стела Стоянова

Прочети още на: https://www.dnes.bg/balkani/2023/08/05/tasos-ili-cherno-more-mai-veche-niama-razlika.578680

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *