„Успехът не е гаранция за щастие“: Съветите на Рей Далио за приятен живот

Когато чуете думата „милиардер“, името Рей Далио вероятно не е първото, което ви идва на ум.
Въпреки че с течение на времето Bridgewater Associates, който той стартира от апартамента си през 1975 г., се превърна в най-големия хедж фонд в света.
Въпреки че богатството на Далио е около 19 милиарда долара.
Въпреки че книгата му Принципи: живот и работа е продадена в пет милиона копия и самият той непрекъснато предлага ценни съвети.
Ето три от тях, обобщени от Inc.
Рей Далио за успеха
Според проучване на Принстънския университет от 2009 г. богатството дава слаби гаранции за щастие.
Да печелиш годишно повече от 75 000 долара (днешни 85 000) не е „нито пътят към изживяване на щастието, нито пътят към облекчаване на нещастието или стреса“, защото не подобрява способността ни да правим това, което има значение най-вече за нашето емоционално благополучие, е изводът от изследването.

Успехът сам по себе си също е слаба гаранция за щастие. Много хора постигат някаква цел, само за да осъзнаят, че тя няма толкова голямо значение, колкото са си мислели, или че през цялото време са преследвали грешната цел.

Както Далио пише:
Научих, че ако работите усилено и креативно, можете да имате почти всичко, което пожелаете (макар и не всичко).
Зрелостта е способността да се отхвърлят някои цели и да се преследват по-добри.

Вместо да определяте успеха чрез крайна линия – число, показател, определена къща или определена кола или определен обществен профил – определяйте успеха според това дали можете да вършите работа, която ви харесва.

Работа, която ви кара да се чувствате пълоценни, удовлетворени и щастливи. Работа, която ви позволява да контролирате, доколкото е възможно, собствената си съдба.

Красотата в стартирането на бизнес е, че сте свободни да избирате какъв да е той – проектирайте и изградете своя бизнес или професионален живот, като използвате собствената си дефиниция за успех.

Защото всички трябва да изкарваме прехраната си, но трябва и да живеем.

Рей Далио за парите
Голям брой изследвания показват, че качеството на социалните ви взаимоотношения е силен определящ фактор за вашето щастие.
Не забравяйте, че единствената цел на парите е да получите това, което искате, така че помислете добре какво цените истински и го поставете над парите. За колко бихте продали една добра връзка?, пише Далио.
Няма достатъчно пари в света, които да ви накарат да се разделите с ценна връзка.

Помислете за това. Трудолюбивите хора обичат да общуват с трудолюбиви хора. Успелите хора обичат да общуват с успели. Щастливите хора обичат да общуват с щастливи хора.

Споменатото вече изследване показва, че когато близък приятел е по-щастлив, и вие се чувствате по-щастливи.
Затова помагайте на близките си приятели да се чувстват по-щастливи. Направете нещо мило. Кажете нещо добро. Предложете помощ, без да сте помолени.
Не очаквайте те да ви направят по-щастливи. Помогнете им да се чувстват по-щастливи, защото даването често е също толкова удовлетворяващо за даряващия, както и за получателя.
Рей Далио за създаването на собствени принципи
Принципите са фундаментални истини, които служат като основа за поведение, което ви носи това, което искате от живота, смята Далио.
Те могат да се прилагат отново и отново в сходни ситуации, помагайки ви да постигате целите си.
Един от принципите на Далио е, че е по-важно да правиш добре големите неща, отколкото да правиш перфектно малките неща.
Друг гласи, че когато става въпрос за партньорства, вниманието и щедростта са по-важни от парите, а трети, че целта му е да бъде прав, независимо дали правилният отговор идва от него или от някой друг.
Определянето на няколко ваши собствени принципа не само ще ви улесни при вземането на решения, но и ще ви помогне да останете на прав път, когато времената станат трудни.
Изберете няколко правила, по които ще живеете, и филтрирайте решенията, особено трудните, през тях.
Това е чудесен начин да гарантирате, че получавате това, което искате от живота, по начина, по който искате да го живеете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *