AI на жилищния пазар .

Запознайте се с вашия нов брокер на недвижими имоти: той е бот. Алгоритмите с AI (изкуствен интелект) вече могат да хвърлят едно око на къща – като използват например Google Street View – и да предскажат цената й с поразителна точност. Но това, което тази технология ще види, или ще пропусне, може да изкриви пазара на имоти, пише за Financial Times професорът от Масачузетския технологичен институт (MIT) Карло Рати.

Визуалните огледи са ключов фактор при недвижимите имоти. Агентите използват данни, за да оценят даден дом – оформлението на сградата, цените за сравними имоти и удобствата в квартала – но те също трябва да направят посещение на място.

Опитните професионалисти виждат улики навсякъде: дупките по улиците, витрините на магазините, какви автомобили се карат в района и какви хора живеят в него, всичко това допринася за критични прозрения за това как да оценяват домовете. Тази оценка на ниво улица е особено важна при забелязването на перспективни квартали: кафенетата и млади хора в бизнес облекло могат да идентифицират популярната дестинация много преди цените.

Все по-често визуалният AI може да следва същите знаци в много по-голям мащаб.

Това е само началото. По-късно обхватът на експеримента е разширен, като са използвани 27 млн. изображения на улични изгледи в САЩ. Изводът – визуалният AI е изключително ефективен при прогнозиране на много аспекти от профила на квартала, включително бедност, престъпност и обществено здравеопазване.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *