ChatGPT поиска съвет за инвестиране от Рей Далио. Какво каза милиардерът?

Когато сте Рей Далио, не задавате въпроси на ChatGPT – ChatGPT ви задава въпроси. Донякъде поне.
Милиардерът и основател на най-големия хедж фонд в света, Bridgewater Associates, отговори на въпрос от чатбота на OpenAI в канала си в YouTube.
„Кой е най-важният урок, който научихте за инвестирането през цялата си кариера?“, попита ChatGPT, подтикнат разбира се от човек да зададе въпрос на известния инвеститор.
Отговорът на Далио също беше доста кратък  – диверсификация.
Милиардерът нарече стратегията да намалиш риска на портфейла, като инвестираш в широк спектър от несвързани активи, „Светия граал“ за инвеститорите.
„Много хора смятат, че начинът за да направиш много пари, е да избереш единствената най-добра или няколкото най-добри инвестиции. Това е грешно. Този подход към играта ще ви нокаутира“, каза той.
„Да диверсифицирате така, че да имате добра възвръщаемост спрямо риска, който поемате? Това е най-важният принцип.“

Далио, който основава Bridgewater Associates през 1975 г., повтаря една  от любимите си реплики във видеото, твърдейки, че инвеститорите винаги трябва да бъдат скромни и да помнят, че „това, което не знаете, е повече от това, което знаете“.
Тази невъзможност да предвидите всичко означава, че най-разумното е да се инвестира в различни класове активи като недвижими имоти, суровини, акции и облигации. Чрез диверсификация между „10 или 15 добри, некорелирани инвестиции“, инвеститорите могат да намалят риска си с до 80%, без да жертват възвръщаемостта, според Далио, който отбеляза, че „намаляването на риска е наистина ключово“ за изграждането на богатство.
Въпреки че е рядкост за милиардер инвеститор да дава съвети, предаването на житейски уроци не е нищо ново за Далио. Неговите книги – включително „Принципи: живот и работа“; „Принципи за справяне с променящия се световен ред“ и „Принципи: Вашият ръководен дневник“ – са изпълнени със съвети как да се ориентирате в сложността на живота и инвестициите.
Скоро обаче може изобщо да не се нуждаете от съветите на Далио,  ако чатботовете продължават да се развиват.
Самият той вярва, че най-новата AI технология е просто „върхът на айсберга“ и скоро „ще получавате по-добър съвет от устройството си, отколкото от собственият си разум“ или от който и да е експерт.
Това означава, че когато в бъдеще търсите съвет за инвестиции, „вероятно ще можете да получите също толкова добър отговор от ChatGPT“, каза милиардерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *