Ако някой е агент не означава веднага изгонване

Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии. Това каза пред журналисти в Карнобат президентът Румен Радев по повод предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети.

„Мисля, че съм ясен в това отношение“, коментира той.

По темата за експулсирането на руските свещеници, Радев посочи, че не е чел доклада на ДАНС.  „Но дори и да го бях чел, нямаше да ви кажа. Защото не съм като някои други политически лидери, които фриволно боравят с класифицирана информация“, заяви президентът.

„Има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС. Когато се осветли, когато се разбере, че някой е агент, това не означава, че моментално трябва да бъде изгонен от страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа“, каза още държавният глава.

„Да се установи кои са обектите на неговото въздействие в България, кои хора е вербувал, ако го е направил. На кои хора въздейства, от кои хора в България получава информация. Да се установи тази мрежа, тя е интересна“, коментира президентът.

По думите му с действията си по този случай България се лишава от такава възможност. „Хората, които настояват за такива действия, явно не познават характера на работа на службите“, смята Радев.

„Някак си шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и за еврозоната и в същото време да тръбиш навсякъде, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони“, коментира президентът и призова за повече професионализъм и национално отговорно отношение за сигурността.

Източник: БТА, Биляна Иванова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *