„Барби“ и „Опенхаймер“?

Летните кинохитове „Барби“ и „Опенхаймер“ не отговарят на руските традиционни ценности, се казва в изявление на Министерството на културата в отговор на искане на зам.-председателя на руската Дума Владислав Даванков да бъде намерен начин филмите да бъдат прожектирани в страната, пише ТАСС.

„Предложението Ви да позволим на гражданите на нашата страна да гледат филмите „Барби“ и „Опенхаймер“ не отговарят на целите и задачите, поставени от държавния глава, за съхраняване и укрепване на традиционните руски духовно-нравствени ценности“, посочва зам.-министърът на културата Андрей Малшев в писмо, до което достъп има ТАСС.

Той препоръчва вместо това руснаците да гледат семейния руски филм „Чебурашка“, който беше пуснат по руските кина през 2023 година, или историческият филм „Свидетел“.

В Министерството на културата са категорични, че отказът на холивудските студиа да доставят филми в Русия има само позитивно влияние върху руските кина. Нуждата от замяна на вноса всъщност насърчава местната киноиндустрия и това ще доведе до възпитаване на морално-етичните ценности и патриотизъм сред младите руснаци, посочват още от ведомството.

Според данни на опозиционното издание Meduza обаче кината в Русия изпитват трудности да привлекат зрители. Заради войната в Украйна в момента в салоните се излъчват индийски и латиноамерикански филми, но интересът не е голям. Според изданието собствениците на кината настояват за паралелен внос на западни филми и издаването на „принудителни лицензи“ от страна на правителството.

Някои салони излъчиха нелегално филми като „Топ Гън“ и това бяха най-посещаваните прожекции досега, пише още Meduza.

 

Автор - снимка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *