БНБ пуска златна възпоменателна монета „100 години Богословски факултет“ на 25 септември

От 25 септември Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „100 години Богословски факултет“ със сто лева номинална стойност. Тя е от серията „Християнство“ и е излята в тираж 4 хиляди броя, съобщи централната банка.

Цената на монетата при пускане в обращение е 1470 (хиляда четиристотин и седемдесет) лева. Годината на емисията е 2023, пробата на злато е 999/1000, качеството е мат-гланц, висше. Монетата тежи 8,64 грама, диаметърът ѝ е 24 мм с гурт гладък, са техническите параметри на парата.

На лицето на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в матиран сектор под нея са изписани номиналната стойност „100 ЛЕВА“ и годината на емисията „2023“, а околовръст горе – „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На гърба на монетата е изобразена е сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а под нея е изписана годината „1923“. Околовръст има надписи: отгоре – „БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ“, а отдолу върху лента – „100 ГОДИНИ“.

Автор на художествения проект е Светлин Балездров.

От централната банка съобщават, че монетата ще се продава в сградата на БНБ – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1, и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 25 септември новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, Тексим Банк АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *