Браним българското розово масло .

Европейският парламент в Брюксел се превръща в розоварна за етерично масло от българска маслодайна роза. Това се случва за първи път в историята в рамките на регионална изложба, посветена на българските традиции в производството на розово масло и представяне на Розовата долина.

Инициативата е на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и се провежда с участието на Община Казанлък. Тя е в подкрепа на българските розопроизводители, чийто поминък е в риск заради предложените от Европейската комисия промени в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP).

Съгласно тези промени се предвижда етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни за човешкото здраве и за околната среда. Това създава сериозни притеснения сред родните производители, преработватели и търговци на етерични и розово масла, включително от българска маслодайна роза.

В края на годината ЕК трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла – Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *