Британските банки все повече избягват кредитирането на жилищни проекти в Лондон

Британските банки стават все по-внимателни към кредитирането на жилищни проекти в Лондон – най-новият сигнал, че перспективите за имотния пазар в столицата отслабват, съобщава Bloomberg.

Кредиторите са намалили коефициентите на ливъридж, който са готови да предложат на строителните компании с до 10 пр. пункта от началото на годината, посочва Никол Лукс, старши научен сътрудник в Bayes Business School, която изследва финансирането на недвижими имоти. Данните ѝ се основават на шестмесечно проучване сред кредитори на имоти, които тя самата е събрала.

Липсата на кредитиране е пореден удар за строителните компании, които са притиснати от комбинация от нарастващи разходи и намаляващо търсене. По-високите ипотечни лихви също потискат цените на жилищата в Лондон, които са спаднали с около 4% през последната година, посочва ипотечният кредитор Halifax.

Още по-дълбок и по-голям удар обаче се вижда при цените на земите. При спадове земята обикновено поевтинява повече от имотите, изградени върху нея, тъй като строителните компании трябва да увеличат маржовете си на печалба, за да се защитят срещу допълнителни ценови понижения по време на строителството.

Строителните компании освен това намаляват покупките, а стойността на сделките за земя за строеж вече се е сринала. Земя за по-малко от 1,45 млрд. паунда е била продадена във Великобритания засега тази година спрямо за над 6,5 млрд. паунда през 2021 г., показват данни, събрани от MSCI Real Assets.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *