БСП внася предложение за забрана на вноса от Украйна отново .

„БСП внасяме предложение НС да отмени решението си, с което вдигна забраната за внос от Украйна и да приеме обратното решение – да наложи отново забрана за внос на стоки от Украйна. Както виждате, хаоса в сектор „Земеделие“ се задълбочава, няма конкретни решения, има недоволство сред земеделците, има опит да ги настройват едни срещу други, тази агония не може да продължава дълго. Секторът се нуждае от преструктуриране и от стратегически решения“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на НС тази сутрин.

Предложението на социалистите е за разширяване обхвата на забраната – зърнени култури, плодове и зеленчуци, мляко и месо, мед. Списъкът се разширява, тъй като виждаме, че има проблеми в тези сектори, земеделците също ги поставиха“, добави Корнелия Нинова.

„България да вземе това решение едностранно, така, както направиха Полша, Словакия, Унгария – от вчера и Хърватия. Очевидно е, че европейските лидери започват да поумняват докато управляващите в България обратното – оглупяват все повече. Този сектор и в Европа, и в България е ключов и тези, които са отговорни държавници взимат решения на защита на родното си производство. Затова го внасяме и ще искаме да се гледа в дневния ред“, посочи още лидерът на българските социалисти.

Тя заяви, че очаква подкрепа от политическите сили, които и първия път гласуваха забраната да остане, но изрази надежда тези, които предложиха и подкрепиха падането на забраната да са си променили мнението. „Въпросът да се обсъди внимателно, не става въпрос единствено за слънчогледа, става дума и за преразпределяне на субсидиите за плодове, зеленчуци, мляко и месо, за защита на малките и средни производители.

Предложението на БСП за въвеждане на забрана за внос на стоки от Украйна няма указан срок, тъй като по думите на лидера на БСП НС винаги може да вземе обратното решение, когато това се наложи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *