Бум на кражби на храна във Великобритания

Великобритания се сблъсква с бум на кражби в магазините. Големите супермаркети нарекоха случващото се епидемия и се оплакаха, че все повече хора вземат, без да плащат, а вече се наблюдават и банди, които крадат по поръчка.

Най-масовото обяснение е, че се краде заради рекордното поскъпване на живота. Търговци разказват, че вече се сблъскват с неплатена храна, скрита в детски колички и чанти на пенсионери, което преди никога не се е случвало. Обикновено крадели младежи или страдащи от зависимост към алкохол и наркотици. Сега обаче нещата толкова са се променили, че 10-те най-големи хранителни вериги се обединиха и събраха 600 000 паунда, с които полицията да направи лицево разпознаване на извършителите на кражби. Според тях само по този начин може да се разбере дали зад масовите набези не стои организираната престъпност, или пък става въпрос за някаква модна вълна, защото все повече млади хора публикуват в социалните мрежи свои видеа как задигат стоки от магазин.

Статистика показва, че на всеки две секунди във Великобритания се извършва кражба в магазин. „Опитват някои от клиентите да откраднат разни неща – обикновено алкохол или дребни сладки, но се случва да крадат и храна. Някои колбаси виждаме как опитват да ги слагат в чанти или джобове, но ние имаме камери, които засичат почти всеки ъгъл“, казва Силвина Ашик. Тя работи в малък магазин, който няма възможност да инвестира в скъпи електронни системи за маркиране на стоките срещу кражби, както правят големите супермаркети. Те поставят хартиени или пластмасови марки на продуктите, които пищят при изнасянето им, ако не са преминали през сканиращото устройство на касата или не са премахнати от продавач. Преди кризата такива се слагаха само на скъпи стоки като дрехи и алкохол, но заради масовото крадене вече могат да се видят и върху парче месо, бебешко мляко и прах за пране.

Представители на бранша казват, че положението никога не е било толкова лошо. Според официалната статистика кражбите през последната година са се увеличили с 1/4 и струват на търговците близо милиард паунда. Някои супермаркети са се принудили да закачат и на продавачите си камери, след като нападенията срещу тях зачестили. Друга причина са съмненията, че става въпрос за банди, които крадат и препродават на по-ниска цена.

От професионалните организации на търговците предложиха на собствениците на магазини да се плати еднократна компенсация от 1500 паунда за това, че сами покриват разходите си по безопасност, тъй като полицията очевидно не се справя с проблема. Освен това смятат, че наказанията са неадекватни на случващото се. Когато откраднатото е на стойност под 200 паунда, каквато е масовата практика, нарушителят само бива глобяван.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *