Великобритания се готви да премахне европейски екоправила в подкрепа на жилищното строителство

Британското правителство се готви да премахне екологични правила, наследени от Европейския съюз, в защита на водните пътища в страната, в опит да насърчи жилищното строителство, твърдят две местни медии.

Guardian и Financial Times пишат, че министрите планират да сложат край на разпоредби, които забраняват на компаниите да строят в райони, където оттичането на замърсена почва е оставило водата в лошо състояние. Материалите изглежда потвърждават статия на Bloomberg от миналия месец, предава Ройтерс.

Организацията Home Builders Federation твърди, че правилото на ЕС, което датира от 2018 г., може да струва по 25 хил. паунда (31 520 долара) на жилище за почистване от опасни щети, нанесени от природата, и спира изграждането на 120 хил. жилища. Миналия месец правителството обеща да изпълни заявения си ангажимент да издигне 1 млн. жилища в рамките на този парламент и вероятно ще защити отмяната на правилото за почвите като освобождаване след Brexit.

Лейбъристите превърнаха лошите резултати на правителството по отношение на жилищното строителство – то се отказа от целта си да строи 300 хил. домове годишно – в предимство на изборите. Консерваторите загубиха две места в три междинни избори тази година и сега са изправени пред друго потенциално неудобно предизвикателство в Мид-Бедфордшър, след като бившият министър на културата Надин Дорис се оттегли през уикенда.

Въпреки това решението да се позволи на повече замърсители да се изливат в реките на Великобритания само ще засили опасенията относно зелената програма на правителството. То се оказва от плановете да накара наемодателите да направят изолация на имотите си и се противопоставя на мерките за облекчаване на трафика, откакто разширената зона с ултраниски емисии в Лондон се превърна в изборна пречка миналия месец. Изтичането на отпадъчни води в моретата и реките от частни водоснабдителни компании също се превърна в политически гръмоотвод.

Решението на Европейския съд от 2018 г. прави незаконно освобождаването на вещества – като нитрати и фосфати, открити в отпадъчни води или канализация – в защитени райони, които вече са в „неблагоприятно“ състояние. Строителите твърдят, че Natural England, публичният орган, упълномощен да защитава околната среда, използва правилото, за да блокира строежи.

Правителството ще трябва да промени свой законопроект, за да прокара промените. Говорител на Министерството на околната среда, храните и селските райони каза пред Bloomberg през юли, че правителството е ангажирано да предостави жилища в райони, засегнати от разпоредбите, и „подкрепя местните власти и предприемачите“.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *