Виртуалната реалност превзема Европейската нощ на учените в София Тех Парк

Европейска нощ на учените в София Тех Парк ще направи интересни презентации, лекции и демонстрации за деца, младежи и възрастни, които ще подхранят желанието за наука и развитие, а основна тема ще бъде виртуалната и разширената реалност, както и околната среда.

Това казаха Михаил Илиев, управител на Сдружение за научно-изследователска и развойна дейност към София Тех Парк, и гл. ас. Димо Чотров, експерт от Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” към София Тех Парк, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Чотров виртуалната реалност помага по-добре да разберем средата, която ни заобикаля.

„Макар че не е новост, виртуалната реалност започва да се развива все по-бързо. Виртуалната и разширена реалност е една нарастваща и дори, бих казал, експлодираща област в момента. Тя по никакъв начин не е нова, но …в областта на науката нещата започват много рано, още не им е дошъл моментът и изглежда, може би, че на виртуалната и разширената реалност започва да им идва моментът“, каза Чотров.

Илиев посочи, че последната година София Тех Парк са се обърнали повече към бизнеса – да се презентират и управляват дейности в подкрепа на обществото.

„Специално с лабораторията по виртуална реалност имаме няколко договора, с които дигитализираме културно наследство или туристически обекти, като така ги правим по-достъпни за хората.“ Той добавя също, че лабораториите по химия и биология подпомагат големи български фирми в областта на козметиката и храните с по-екологични лечебни растения.

Димо Чотров също разказва как в София Тех Парк има много събития, които дават възможност на ученици, преди да станат студенти, да се запознаят с възможностите за тяхното развитие, да им се обяснят предимствата да бъдат близо до ръба на развитието и иновациите.

„Аз вярвам, че да си учен е по-трудно, но вярвам, че е и много по-удовлетворяващо. Именно такива инициативи като европейската нощ на учените…са в основата на това да мотивираме повече млади хора да потеглят по този път на развитие…да запалим искрата в младите хора за науката и за новите технологии“, коментира Михаил Илиев.

Опазването на околната среда също ще бъде основна тема в Европейската нощ на учените. Как българският отбор по синтетична биология ще се включи в събитието и дали науката се бори с измененията на климата?

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *