Волейболът официално става олимпийски спорт на 53-ата сесия на МОК

На 23 септември 1957 г. България става първата социалистическа страна, която е домакин на сесия на Международния олимпийски комитет (МОК). По време на 53-ата сесия, която се провежда от 23 до 27 септември 1957 г., волейболът официално става олимпийски спорт и за първи път е включен в летните Олимпийските игри в Токио през 1964 г. Тържественото откриване на сесията е на 22 септември във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) „Кръстьо Сарафов“.
На 23 юни 1894 г. в Сорбоната в Париж (Франция) на международен форум, свикан от френските лекоатлетически дружества с участието на представители на 12 държави, барон Пиер дьо Кубертен предлага да бъдат възстановени провежданите между 776 година пр. н. е. до 393 година игри в Древна Гърция и да бъде учреден Международен олимпийски комитет (МОК), който да организира олимпийски игри. Според него спортът има възпитателен характер и е средство за постигане на мир.  Пиер дьо Кубертен е президент на МОК от 1896 г. в продължение на 29 години и автор на олимпийските символи и олимпийската харта.

БТА пише в бюлетина „Спортни вести“ на „Вътрешна информация“:

53-а сесия на Международния олимпийски комитет

София, 23 септември 1957 г. Днес в една от залите на представителния хотел „Балкан“ (дн. „София Балкан палас“) се състоя първото заседание на 53-ата сесия на Международния олимпийски комитет. Както съобщи аташето по печата при МОК, на днешното заседание са обсъждани редица важни въпроси, по които обаче окончателни решения не са взети. Това са предложението на Изпълнителния комитет на МОК за в бъдеще да не се разделя олимпийската програма на задължителни и факултативни спортни дисциплини; въпросът за олимпийската емблема и други. Представителят на СССР Андрианов е предложил да бъде прието искането на Корейската народнодемократична република за учредяване на национален олимпийски комитет. Председателят на МОК Ейвъри Бръндейдж предложил двата комитета – на Корейската народнодемократична република и на Южна Корея да образуват за следващите олимпийски игри общ отбор. Взето е решение за учредяване на национален комитет в Тунис.
На днешното заседание са били изслушани от членовете на МОК представителите на организационните комитети на олимпийските игри в Рим и Скуо Вали за извършената от тях работа. Приети са оставките на четирима членове на МОК – д-р Ванг /Тайван/, Бенавидес /Перу/, Шаро /Холандия/ и барон дьо Траноа /Белгия/, като и четиримата са били избрани за почетни членове на МОК.

***

Волейболът – олимпийска дисциплина

София, 24 септември 1957 г. Днес в една от залите на представителния хотел „Балкан“ продължи сесия на Международния олимпийски комитет. На днешното заседание са взети решения по някои важни въпроси. Окончателно е решено отборните спортни дисциплини да останат в олимпийската програма. Предложението на Изпълнителния комитет на МОК да не се разделя олимпийската програма на задължителни и факултативни спортни дисциплини е възприето. Освен това членовете на Международния олимпийски комитет са взели решение волейболът и стрелбата с лък да бъдат включени в олимпийската програма. Уточнен е броят на спортните дисциплини на олимпийските игри – 22. Дава се право обаче на всеки град, организатор на Игрите, да намали броя на спортните дисциплини до 15.
На заседанието е взето решение на зимните Олимпийски игри в Скуо Вали да не се проведат състезания по бобслей. Това решение е било продиктувано от обстоятелството, че няма записани достатъчен брой отбори. Взето е решение 55-ата сесия на Международния олимпийски комитет през 1959 година да се състои в Монако.

***

53-а сесия на Международния олимпийски комитет

София, 25 септември 1957 г. Днес продължи сесията на Международния олимпийски комитет. Разгледани бяха редица въпроси, като по някои от тях са взети решения. Решено бе на предстоящите летни олимпийски игри, които ще се състоят в Рим от 25 август до 11 септември 1960 година, да не се проведе дисциплината стрелба по тичащ елен. Освен това бе решено броят на участниците в дисциплината модерен петобой да бъде максимално 60 души. Подборът на участниците ще бъде направен от Международната федерация по модерен петобой, като за това евентуално може да бъдат проведени и предварителни състезания за излъчване на най-добрите петобойци.
Взето беше решение на следващите олимпийски игри след 1960 година по някои видове спортове като модерен петобой, колоездене на шосе, конен спорт и гимнастика да не се прави отборно класиране, а само индивидуално. Състезанията по борба няма да се провеждат в шестнадесетте категории – 8 на свободен стил и 8 на класически стил, а само в осем категории. На Международната федерация по борба се предоставя да реши в колко и кои категории да се провеждат състезанията по свободен и класически стил. Това решение е взето с оглед да бъде намален броят на участниците. Взето е решение да бъдат вписани в листата на признатите федерации от МОК и федерацията по ръгби и спускане с шейни. След днешното заседание членът на МОК лорд Абадер /Великобритания/ даде в салоните на хотел „Балкан“ коктейл в чест на участниците в 53-ата сесия на Международния олимпийски комитет.
Тази вечер в чест на делегациите на Международния олимпийски комитет бе даден тържествен концерт в зала „България“. В концерта взеха участие девическият струнен оркестър, хорът на девойките, вокална група „Наша песен“, както и артисти от Софийската народна опера. Чуждестранните гости, присъстващи на концерта, изслушаха с голям интерес включените в програмата творби и често аплодираха изпълнителското майсторство на артистите.
Късно тази вечер в унгарския ресторант Българският олимпийски комитет даде вечеря на гостуващите у нас по случай 53-ата сесия на МОК чуждестранни журналисти.

***

53-а сесия на Международния олимпийски комитет завърши

София, 27 септември 1957 г. Днес завърши своята работа 53-ата сесия на Международния олимпийски комитет. На пресконференцията аташето по печата на МОК г-н Шлатер информира чуждестранните и българските журналисти за последното заседание на сесията. В това заседание е решено да бъдат раздадени следните награди: купата „Пиер дьо Кубертен“ се дава на италианската спортна федерация на глухонемите за отличното организиране на световните игри за глухонеми през тази година; купата „Бона Коста“ се дава на Олимпийския комитет на Австралия за отличното организиране на шестнадесетите Олимпийски игри в Мелбърн. За висок спортен морал и отлични постижения купата „Мохамед Тахер“ за 1956 година се дава на кануиста Г. Фридриксън /Швеция/,  а за 1957 година – на световно известния лекоатлет – австралиеца Джон Ленди. С грамота се награждава Антон Хафнер /Швейцария/ за дългогодишна деятелност в полза на Олимпийското движение. На днешното заседание е решено гимнастиката да остане като отборна дисциплина. Отборите ще бъдат съставени от по 5 състезатели, а отборното класиране ще се изчислява от постиженията на четирима. Решено е в Рим по всички отборни дисциплини да участват по 16 отбора. Съветският делегат Андрианов е внесъл предложение за по-широко допускане на жените в олимпийските игри. Тяхното участие да не се ограничава само по някои видове спорт, както е досега, а да бъдат допускани във всички спортни дисциплини, където е застъпено участието им от международните федерации. Обсъждането на това предложение е отложено за следващата сесия, която ще се състои през 1958 година в Токио.
Накрая членовете на Международния олимпийски комитет са изказали благодарност на генерал-полковник Владимир Стойчев за топлия прием, който им е оказан по време на сесията, както и за отличното организиране на сесията.
Тази вечер в салоните на хотел „Балкан“ Българският олимпийски комитет даде прием в чест на участниците в 53-ата сесия на Международния олимпийски комитет.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *