Все по-малко биопроизводителите у нас

Има спад в броя на биологичните производители, намаляват и площите за биоземеделие у нас. Сега биопроизводителите са 4 841. Тенденцията върви надолу, а причините са бюрократични.

Това обясни пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация „Биопродукти“.

Вместо подкрепа от Министерството на земеделието, биологичните производители все повече са затруднявани с административни тежести, заяви тя.

Парите за биоземеделие след 2023 г. са се удвоили, но производителите не желаят да се занимават и напускат. Намалели са както площите със зърнени култури, така и тези с плодове и зеленчуци, сочи равносметката на Симеонова.

В нашата страна не се обръща особено внимание на биологичното производство, единственото доказано чисто производство, изрази мнение тя. По думите ѝ биопроизводителите са най-проверяваните.

istock
istock

Биологичната продукция вече е много лесно проследима, категорична е Албена Симеонова, която определя себе си като „динозавъра на българското биологично земеделие“, защото е сред първите у нас. Тя съветва потребителите да следят за логото със зелено листенце и звездички, с номер на сертифицираща организация.Няколко биоферми у нас ще отворят врати за посетители утре и ще предложат на гостите си биохрани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *