Галерия „Нюанс“ представя „Общение“ на Андрей Янев

За втори път художникът Андрей Янев открива есенния сезон на изложбите в галерия „Нюанс“ (София, ул. „Иван Денкоглу“ 42). За разлика от първата си експозиция, в която ви показахме колекция акварели, този път художникът представя творби с масло, акрил, графит. Картините са обединени от заглавието „Общение“, съобщават от галерията. В следващите редове може да прочетете текстa, който проф. Аксиния Джурова подготви за изложбата.
„В днешния „Отворен свят“ най-парадоксално липсата от общение се задълбочава. Обществото ни става все по-дезинтегрирано, конфронтирано и все по-рядко обръща своя взор към Твореца. Размагьосването на света ни изправи пред бездната на всепозволеността и всеядността.

Андрей Янев е от художниците, които, осъзнавайки случващото се, търсят надежда, спасение и упование в мъдростта на традицията. Продължава упорито своя разговор с времето, с вечното и божественото, вярвайки в съществуването на по-висша сила, тази на Твореца, чиято светлина не спира да осветлява пътя му.
Този неоиконописец, съвременен майстор на мистицизма в Православието, е намерил неговия пластичен еквивалент в настоящата изложба чрез поразяващите със своята белота и златоносни ореоли любими ангели, Богородица с младенеца, новозаветни сцени, както демащабирайки образите, така и фино изписвайки сцените, изпълнени с акрил, масло, графит, молив. Всички те ни пренасят в съществуващото, но рядко откривано от нас във френетичния делник, тайнство.
Има нещо баладично в тези застинали в своята ритуалност образи с подчертани силуети, въпреки трептящото вибриране на тънко положената живопис. Този похват усилва още повече тяхното дематериализиране до степен на безплътност.
Така и с тази изложба Андрей Янев се утвърждава като самобитен художник, вървейки последователно по Пътя на достигане до вселенската хармония, предоставяйки и на нас възможността да се откъснем, поне за миг, от крясъка на ежедневното общение и да се устремим към отвъдното, осъзнавайки дори, че това е непостижимо.“

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *