Германският канцлер каза на собствениците на жилища, че могат да се справят с 4% лихва

Германският канцлер Олаф Шолц използва предизборна проява в Бавария, за да защити неотдавнашното повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), като заяви, че собствениците на жилища не би трябвало да имат проблем с лихвите от 4%.

„Инфлацията застрашава икономическия растеж и финансовата мощ на гражданите“, заяви Шолц по време на предизборна проява в Нюрнберг в събота, цитиран от Bloomberg. „Ето защо е правилно, че централната банка предприема решителни действия срещу нея“.

След това той заяви пред аудиторията, че неотдавнашното повишаване на депозитната лихва от ЕЦБ до 4% не би трябвало да представлява проблем за бъдещите собственици на жилища.

„Хора, в Западна Германия през 1972 г. са построени 700 хил. апартамента. Знаете ли каква е била лихвата по онова време? 9,5%!“

Канцлерът, който навремето беше министър на финансите при предшественика си Ангела Меркел, продължи да припомня икономическата история.

„Попитайте родителите си или ако сте по-възрастни: С какви лихвени проценти построихте къщите си?“

Аудиторията от около 200 слушатели на Шолц остана безмълвна, а канцлерът даде отговор на собствения си въпрос: „Защото ще чуете, че тогава са се спестявали пари. Проблемът не е в лихвените проценти.“

Истинската причина за сегашната криза на германския жилищен пазар е погрешното предположение, че броят на богатите хора в Германия е „безкрайно голям“, твърди Шолц, намеквайки, че строителните предприемачи не строят достатъчно жилища на достъпни цени.

Цените на жилищата в Германия са спаднали с 9,9% през второто тримесечие спрямо година по-рано, съобщи статистическата служба в петък. Това е най-резкият спад от началото на отчитането на данните през 2000 г. Много икономисти обвиняват за спада на цените на жилищата кампанията на ЕЦБ за затягане на паричната политика и несигурността във връзка с новите енергийни регулации на правителството.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *