Голямото филмово завръщане на Люк Бесон

Един от най-известните френски режисьори – Люк Бесон, който познава и възхода, и падението, отбеляза завръщането си на кинофестивала във Венеция с новия си филм „Догмен“. Трилърът на Бесон, срещу когото бяха повдигнати обвинения в изнасилване, преди да бъдат окончателно отхвърлени от съда, е сред 23-те филма в конкурсната програма. Присъствието на Бесон – често отбягвана от критиците фигура, е донякъде неочаквано и е своеобразна форма на реванш за един от малкото френски режисьори, познати на широката публика в чужбина.

Повече за филма „Догмен“

Още: Начало на фестивала във Венеция: Кои са най-очакваните филми Филмът „Догмен“ на 64-годишния Люк Бесон е издържан в духа на негови хитови кинотворби като „Метро“, „Никита“ и „Леон“, с който изгря звездата на холивудската актриса Натали Портман. В „Догмен“ главната роля изпълнява една от надеждите на американското независимо кино – Кейлъб Ландри Джоунс. Филмът разказва историята на малтретирано и отхвърлено от баща си дете, затваряно денонощно в клетка с кучета. Момчето намира спасение в доверието и любовта към тях. Вече пораснал, героят на Ландри е инвалид, тъй като е прострелян от баща си, и живее в периферията на обществото, организирайки грабежи в домовете на богатите. В свободното си време той се подвизава като драг кралица и пее песни на Едит Пиаф на сцената на кабаре, пише БТА.

По време на среща с журналисти Бесон разказа, че филмът „Догмен“ е вдъхновен от статия за френско семейство, което е хвърлило детето си в клетка, когато то е било на 5 години. „Когато прочетох статията за момчето, което родителите му са хвърлили в клетка, се запитах: в кого може да се превърне този човек – в терорист или майка Тереза? Как ще оцелее и как ще се справи със страданието си? Просто се опитах да си представя живота му“, споделя режисьорът.

Създател на култови филми като „Безкрайна синева“, „Петият елемент“ и „Люси“, Люк Бесон не се бои да смесва жанровете. Режисьорът споделя, че предпочита да черпи вдъхновение от хората около него, дърветата, времето, когато пише филмите си. Трилърът му „Догмен“ сякаш заимства колкото от „Книга за джунглата“ с героя си Маугли, отгледан от животни, толкова и от мрака на „Жокера“, преминавайки през „Едит Пиаф: Животът в розово“ за саундтрака, и „101 далматинци“ в добавка. Още: Люк Бесон призна сексуални отношения с актриса, обвиняваща го в изнасилване

За снимките на филма са събрани десетки кучета с около 25 дресьори, като някои от тях са имали и собствена каравана. Бесон разкрива, че едно от основните предизвикателства на филма е било да бъдат избрани кучетата – любовта и гордостта на главния герой, и след това да се работи с тях. „Едно от нещата, които не очаквах, е, че имаше 25 треньори и те имаха по две кучета. Кучетата просто действаха според гласа на своите господари, така че когато кажеш „екшън“, имаш 25 души, които крещят едновременно“, разказва режисьорът.

Ще има ли най-накрая своя шанс с „Догмен“ Люк Бесон? Режисьорът и продуцент, който мечтаеше за холивудска кариера и преживяваше провал след провал, залага много на това завръщане. Комерсиалните неуспехи почти „убиват“ „EuropaCorp“ – компанията, която в мечтите на Бесон се конкурира с големите американски студия. Сега той е само неин артистичен директор.

След като обвиненията в изнасилване срещу него бяха окончателно отхвърлени през юни, сега Люк Бесон казва: „Нещо, с което особено се гордея днес, е моята свобода“. „Никой не може да ме спре да напиша филма, който искам“, допълва човекът, който някога мечтаеше да основе „Холивуд на Сена“. Бесон като режисьор, продуцент и сценарист е участвал в създаването на повече от 250 филма. „Догмен“ ще излезе на екран във Франция на 27 септември, припомня БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *