Да имаш собствено жилище не е приоритет за поколението Z и милениалите

Поколението Z има по-благоприятни перспективи за спестявания, достатъчни за покупка на ново жилище, в сравнение с милениалите.

Това показват данните от ново проучване на Redfin, цитирани от BusinessInsider.

Това, че милениалите са по-загрижени за средствата си за жилище, е в унисон с проучвания, според които поколението Z се справя по-добре със спестяванията, се посочва в доклада на Центъра за поколенията „State of Gen Z“.

Според главния икономист на Redfin Дарил Феруедър, предимствата за по-младото поколение са по-добрият пазар на труда в сравнение с този, с който са се сблъскали милениалите след рецесията от 2008 г., по-добрите заплати, ниските лихви по ипотечните кредити през 2021 г. и дори възможностите за дистанционна работа след пандемията.

Въпреки това и двете поколения все още се колебаят, когато става въпрос за закупуване на жилище, според проучването. В днешно време милениалите и поколението Z са принудени да направят преоценка на приоритетите си, тъй като достъпните стартови жилища остават в миналото.

 

Същевременно, средната възраст на купувачите на първо жилище е нараснала на 36 години.

През юни средната цена на типичния стартов дом е 243 000 долара, според Redfin. Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти обаче изчислява, че през юли цената е била много по-висока – 406 700 долара.

Тези, които искат да купят за първи път, трябва да печелят с 13% повече, отколкото по това време миналата година, за да си позволят стартов дом в САЩ.

„Купувачите, които търсят стартово жилище на днешния пазар, са в бясно преследване, защото в много части на страната вече няма такова нещо „, обяснява старши икономистът на Redfin Шехариар Бохари.

Вместо да се притесняват за първоначалните вноски и лихвите по ипотечни кредити, те се чувстват по-спокойно да наемат жилище в обозримо бъдеще, въпреки че имат стабилна работа изкарват добри пари, допълват от MarketWatch.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *