Длъжниците ще плащат двойно .

Законопроектът за личния фалит, внесен от МС е неработещ, производството е бавно, тромаво и не на последно изключително скъпо за длъжника. Той е заимстван от процедурата по търговска несъстоятелност и в този си вид облагодетелства най-вече синдици и адвокати, пише Асоциацията за защитата на потребителите (АЗП) в свое становище до парламентарната комисия по правни въпроси. Предстои Народното събрание да го гласува на второ четене без да са нанесени съществени промени, въпреки критичните становища на Върховния касационен съд, Софийски градски съд, окръжни съдилища, АЗП и други институции.
АЗП настоява максимално да се опрости производството спрямо физически лица и в никакъв случай да не използват механизмите на Търговския закон, а тези на ГПК, които в много по-голяма степен защитават правата на длъжниците.

Предвид гореизложеното очакваме народните представители да не се поддават на корпоративния и съсловен натиск, а да преработят закона, така че той да осигури опростено, бързо и с малки разходи производство по несъстоятелност за физическите лица. Това са хора, потребители, наши съграждани, които не по волята си са изпаднали в тежко положение и на тях трябва да им се даде възможност да се изправят и достойно да участват в икономическия живот на страната.

© Actualno.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *