Екоминистерството позволи пашата в Националните паркове

Висшият експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите разреши пашата на селскостопански животни в националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан.

Това се случи въпреки огромния натиск, оказан от зелени неправителствени организации, и най-вече българския клон на швейцарската организация WWF, чийто директор за България е Веселина Кавръкова, жена на еколога Тома Белев.  

Съвместните действия на Министерство на земеделието и Министерство на екологията, както и добрата работа на екипа, правил Екологичната оценка на Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, допринесоха за положителното решение на екологичния съвет.

Опит да саботират пасторализма (субсидираната паша)  са направили и от Природонаучния музей към БАН, на който е било възложено да изработи доклада за оценка степента на въздействие върху биоразнообразието.

Преди две години природонаучният музей стана известен с факта, че в последните дни на мандата на Сандов и Белев като министър и зам. министър на екологията, получиха от МОСВ, без търг или конкурс,  4.7 млн. лв. В последствие по случаят започнаха проверки от прокуратурата и инспектората към Министерски съвет, които все още продължават.

Поради тази причина не е изненадващ и факта, че Природонаучният музей, чиято управа е от приближения кръг на Тома Белев, е дал становище, искащо забрана за пашата в националните паркове.

Все пак през последните месеци се наблюдава положителна тенденция, че държавните институции не се поддават на натиска на неправителствени организации с неясни интереси, финансирани от чужбина.

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *