Ето кога кога се появява първият автомобил по улиците у нас

Първият автомобил в България е внесен през 1896 година от мъж с чешки произход. Той се казва Август Шедеви, а колата пристигнала на гара София на Великден, пише Sofia24.bg.

Возилото потеглило след кратка подготовка и преминало през Шарения мост (Лъвов мост), площад „Света Неделя“ и се отправило към бул. „Витоша“. Хората, които не са виждали подобно возило до момента го наричат „файтон без коне“. Тогава по улиците на столицата все още няма трамваи, няма и електричество, а хората са се придвижвали предимно с каруци, файтони или пеша.

Файтонджиите и коларите обаче са се уплашили, че тази кола ще им вземе хляба. Успокояват се, когато виждат, че автомобилът се движи бавно, а моторът на колата често спира. Националният политехнически музей в София разказва за тези любопитни моменти от историята ни.

През 1902 година шведският търговски консул в столицата доставя нов модел „De Dion Bouton“. Смята се, че това е първият дипломатически автомобил у нас.

През 1904 година Министерството на войната поръчва на същата компания първия в България автомобил с бензинов мотор, който е снабден с едноцилиндров двигател от 8 к.с.

Той е ползван от генерал Михаил Савов, който е министър на войната. Първите автомобили в обществените служби пък са доставени през 1905 година за Телеграфопощенската дирекция През 1907 година пък е внесен първият товарен автомобил в България. Княз Фердинанд I също е имал автомобил.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *