Жилищните заеми във Великобритания достигнаха 7-годишен връх .

Жилищни кредити със закъснения в изплащането във Великобритания са нараснали до седемгодишен връх от гледна точка на стойност през трите месеца до юни, а ипотечните кредити са регистрирали най-големия си спад в историята, показват публикувани във вторник официални данни, цитирани от Financial Times.

Тримесечното допитване на Английската централна банка (АЦБ) сред кредитори е установило, че през второто тримесечие стойността на неизплатените баланси по ипотечните кредити с просрочия са нараснали до 16,9 млрд. паунда, повишение с 28,8% спрямо същия период на миналата година.

Това е най-високото ниво от третото тримесечие на 2016 г. и най-големият годишен процентен ръст от 2019 г. насам. Но закъсненията в плащанията, когато кредитополучателите не успяват да направят заложени в договорите им плащания, равняващи се на поне 1,5% от неизплатения баланс, или при които имотът е бил иззет, все още са ниски в сравнение с финансовата криза през 2008-2009 г.

Данните отразяват резкия ръст на лихвите по жилищните заеми през последните две години след 14 поредни вдигания на водещата лихва от АЦБ.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *