Защо вадим лаптопа и телефона от багажа си при проверките на летището?

Проверката за сигурност на летището е един от най-неприятните и стресиращи моменти за пътниците.

Опашката се движи монотонно и забавя всичко. Строгите служители ви гледат изпитателно, а накрая се сблъсквате с капризната молба: „Моля, извадете лаптопите от чантите“.

Но какво общо има вашият лаптоп със сигурността, пита CNN и дава отговор на този въпрос.Денят, който промени завинаги пътуването със самолет е 11 септември 2001 г.

Преди най-черната дата в новата история на САЩ можеше да преминете проверката за сигурност с ръчна чанта, пълна с всичко необходимо за ваканцията, включително нож с четирисантиметрово острие. Всъщност така нападателите от 11 септември внасят оръжията си на борда.

След атентатите в Америка, процесите на проверка в цял свят се променят за една нощ. В САЩ частните изпълнители на охранителни услуги, на които се плаща минимална заплата, са заменени от федерална програма с висококвалифициран персонал по сигурността. Всичко, което може да се счита за оръжие, е конфискувано на момента.

Изведнъж от пътниците се изисква да свалят обувките, коланите и връхните си дрехи, да извадят телефоните, лаптопите, течностите и всичко друго, което може да се използва като част от самоделно взривно устройство.Това продължи няколко години.

Проверката за сигурност на летището включва и самите пътници.

Високата рамка, през която минавате, е метален детектор. Целта му е да открие оръжия или други незаконни предмети, които може да са скрити под дрехите ви.

Напредъкът в системите с изкуствен интелект може да промени бъдещето на сигурността на летищата.

Засега от проверяващите служители се изисква да идентифицират потенциалните заплахи в сканираните изображения.

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *