Защо министрите на Си Дзинпин изчезват като герои на Агата Кристи

Има нещо странно в Китай.

Страната, която усилено гради имидж на привлекателна алтернатива на западната демокрация, напоследък прилича на сцена от зловеща мистерия, в която главните герои се изпаряват, а държавните служители се държат така, сякаш не се случва нищо необичайно.

Но това не е нормално.

Или може би е: Необяснимите изчезвания са характерни за репресивните автокрации, пише в анализ по темата CNN.Последният изчезнал е министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу.

Генералът от Народноосвободителната армия зае важния пост преди едва шест месеца. Сега изглежда никой не знае къде е. Последната му публична поява беше през август.

Запитан за загадката, говорителят на външното министерство отговори:

„Не съм запознат със ситуацията“.

Никой не смее да коментира открито очевидно неверните изявления и странните случки, освен може би посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел, който саркастично написа в X (Twitter): „Има нещо гнило в държавата Дания“, цитирайки Шекспировия Хамлет по повод подозрителните събития. В друг пост той написа „Съставът на кабинета на президента Си вече прилича на романа на Агата Кристи „И тогава не остана никой“, като изброява половин дузина високопоставени служители, чиято съдба сега е загадка.

Когато министърът на отбраната отмени планираното пътуване до Виетнам по-рано този месец, Пекин съобщи на домакините, че Ли е в „здравословно неразположение“.

„Здравни“ проблеми имаше и тогавашният министър на външните работи Цин Ган, когато изчезна от полезрението през лятото. Урбанистичният високопоставен Цин, който преди това е работил като посланик в САЩ, беше избран за влиятелния пост от Си Дзинпин през декември. Шест месеца по-късно той също изчезна, а месец по-късно беше заменен от своя предшественик Ван И.

По-късно на китайските служители беше съобщено, че Цин Ган е уволнен заради „проблеми с начина на живот“, което е евфемизъм за сексуално провинение. Съобщава се, че по време на престоя си във Вашингтон той е имал извънбрачна връзка, съобщава The Wall Street Journal.

Сътресенията не се ограничават само до министри.

През последните месеци бяха уволнени двама високопоставени генерали, отговарящи за ракетните сили на армията, които контролират ядрения арсенал на Китай.

Сътресенията по високите етажи на властта не предават сигнали за стабилност и уверен контрол, които Си се опитва да наложи в своето управление. След като успя да си проправи път като най-могъщият лидер на Китай след Мао Дзедун, сега той е рекламиран от държавните медии като почти безпогрешен лидер, допълва в анализа си CNN.

Според няколко източници на медията, отстраняването на Ли е част от кампания за изкореняване на корупцията. Предишната му работа е в областта на военните поръчки – обхванат от корупция сегмент на Народноосвободителната армия. The Wall Street Journal съобщава, че Ли е бил отведен за разпит от властите. Но кампаниите за борба с корупцията са идеално средство за политически репресии, а в непрозрачния свят на китайския режим, без официално обяснение, има много скрити детайли, които не се виждат от пръв поглед.

Сътресенията и продължаващите репресии могат да помогнат да се обясни любопитното отсъствие на Си на големи международни събития. Той пропусна Общото събрание на ООН тази седмица, както и срещата на върха на Г-20 – събитие, в което участваше неизменно в последното десетилетие.

На миналогодишния конгрес на Китайската комунистическа партия Си затвърди позицията си на силен човек в Пекин. Вместо да се откаже от властта след два пълни петгодишни мандата, както са правили почти всички скорошни висши лидери, беше избран за трети. По-рано законодателният орган отмени ограниченията за продължителност на президентските мандати, което му позволи да остане на власт до края на живота си.

В смразяваща демонстрация на безмилостност Си накара предшественика му Ху Дзинтао, някога най-могъщият човек в Китай, да бъде насилствено изведен от Конгреса. През това време самият той, който седеше до Ху, гледаше безучастно събитията.

Няколко други ключови бизнес фигури имаха същата съдба, с което ясно показаха, че да правиш бизнес при авторитарен режим не е като да работиш в демократична държава с върховенство на закона и прозрачност.

Това се случи и с критиците на режима и протестиращите, които участваха в демонстрации по време на блокирането през пандемията. След това якои от тях просто изчезнаха.

Сега светът следи с повишено внимание какво се случва в черната кутия, която е режимът в Китай, а властта упорито се преструва, че не е диктатура. И докато това е така, мистериите като в сюжет на Агата Кристи ще продължават да се случват без публично обяснение и без последствия за отговорните.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *