Защо папата е използвал стол с дупка?

Най-необичайният и на пръв поглед неудобен предмет за сядане в историята вероятно е sedes stercoraria, или „тоалетен стол“. Този стол изиграл уникална роля в историята на Ватикана. Не, това не е някой от първите катастрофални опити за конструиране на електрически стол. Според легендата новоизбраният папа трябвало да седне на sedes stercoraria, за да бъдат прегледани интимните му части. Причината обаче не е да бъде проверено здравето на новия папа, а за да се провери дали главата на Католическата църква е „биологичен“ мъж. Визуалната проверка гарантирала, че преоблечена жена не може да проникне и да завземе властта във Ватикана, пише JSTOR Daily.

Вината за този ритуал може да бъде хвърлена върху полите на папеса Йоана, която може да е съществувала или да не е съществувала през Средновековието. Както се казва в историята, папеса Йоана (известна като Йоан Англик) била велик учен, който успял да се издигне чак до понтификата. Тя служила като папа в продължение на две години и седем месеца не предизвикала никакви подозрения относно истинската ѝ самоличност, докато по време на процесия от процесия от св. Петър до Латерана тя започнала да ражда.

Папеса Йоана ражда по време на процесия; жената папа, заобиколена от кардинали вдясно, новороденото дете на земята; вляво шествието и глупак, стоящ зад колона, подиграващ се на сцената. Илюстрация към неидентифицирана публикация. Страсбург, 1539 г. Monogrammist IK – britishmuseum.org / Public Domain Изследването на религиозния учен Томас Ф. X. Ноубъл за папеса Йоана отбелязва, че историците не могат да се споразумеят за нея, включително датата и мястото на нейното раждане или времевата линия на пребиваването ѝ на папския престол. Някои твърдят, че е живяла през единадесети век, докато други я поставят в девети век.

Колкото и фиктивна фигура да е била папеса Йоана, самата възможност за нейното съществуване трябва да е била достатъчна, за да изплаши Църквата дотолкова, че да направи дупка в стол и да подложи всички бъдещи папи на неудобно изпитание.

Твърди се, че новоизбраният папа бил каран да се съблече от кръста надолу пред публика и след това да седне на стола, за да може практикуващ лекар да прегледа гениталиите му. Историкът Фернан Лероа пише, че след прегледа лекарят обявява пред тълпата: „Duos habet et bene pendentes! [Той има два (тестиса) и те висят добре!]” Това може би е било достатъчно, за да накара новия папа да съжали, че просто не си е останал епископ или кардинал.

Ако в легендата има дори зрънце истина, то папа Инокентий Х вероятно не е бил щастлив от ритуала по доказване на мъжкия му пол Diego Velázquez / Public Domain Ноубъл пише, че митът за папския тоалетен стол е точно това – мит. Той твърди, че това е изобретение на историци с въображение, което добавя малко пикантност към тежката история на Ватикана. Той също така спекулира защо историите за sedes stercoraria са остарели, отбелязвайки, че в началото на шестнадесети век „няколко писатели с черно чувство за хумор заявили, че обредът е излязъл от употреба, защото последните папи имали толкова много извънбрачни деца, че полът им не бил под съмнение.”

Човек може лесно да си представи, че папите от тогава насетне са изпитали облекчение да бъдат освободени от това преживяване, ако то изобщо е съществувало. Заглавната илюстрация на статията придружава разказ за коронацията на папа Инокентий X през 1644 г. Кардинал опипва тестисите на папата, за да потвърди, че е мъж.
 Actualno.com

 

Заглавната илюстрация на статията придружава разказ за коронацията на папа Инокентий X през 1644 г. Кардинал опипва тестисите на папата, за да потвърди, че е мъж. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *