Защо спортистките стават добри мениджъри

Не е тайна, че десетилетия наред жените водят нелека битка за управленските постове в корпоративния бизнес.

Едва 47 от 382-мата лидери в историята на 33-те най-големи международни компании са жени – доказателство за дългогодишната пропаст между половете, която съществува и до днес в много конферентни зали.

Въпреки че има напредък – 32 на сто от новоназначените през първото тримесечие на 2023 г. изпълнителни директори са представителки на нежния пол, трябва да продължим да утъпкваме пътеките към лидерските позиции за бъдещите поколения жени, пише за Inc. Луиз Алън – бивша професионална тенисистка, която сега е главен продуктов директор на Planview.

Първата стъпка е да повишим осведомеността за това как определени житейски преживявания могат да ни подготвят за влиятелна кариера в бизнеса, смята Алън и добавя, че има пряка връзка между успеха в спорта и в бизнеса.

Скорошно проучване на  Ernst & Young сочи, че 94% от жените на високи управленски позиции са били атлети – тоест, практикуването на спорт може ни тласне към устойчива бизнес кариера.

Уроците от корта

 

Първите си стъпки в бизнеса Луиз Алън прави на 31-годишна възраст, когато телефонна препоръка от Били Джийн Кинг ѝ помага да стана стажант в отдела за продуктов маркетинг на малък технологичен стартъп.

Дотогава тя посвещава целия си живот на тениса. „Имах щастието да достигна върха в този спорт – участия във всички четири турнира от Големия шлем, сред които успешно представяне на третия кръг на „Уимбълъдън“ през 1983 г. Бях на 60-о място в световната ранглиста и тренирах рамо до рамо с някои от най-великите тенисистки – като Били Джийн“, разказва Алън.

„Няма да забравя първата ни среща, на групова тренировка в колежа. Докато загрявахме, тя се приближи до мен, застана на около половин метър от лицето ми, погледна ме право в очите и каза строго: „Никога не позволявай топката да отскочи два пъти. Или изобщо не излизай на корта.“

Това беше нейната мантра. Без значение дали играеше на US Open, или правеше тренировка в събота сутрин, Били Джийн винаги беше непоколебима. Именно нейните решителност и несломим състезателен дух ѝ помогнаха да се превърне в един от най-великите атлети в историята. Победата ѝ срещу Боби Ригс в мач от 1973 г., станал известен като „Битката на половете“, е умалено копие на борбата на жените в бизнеса днес. Вече не просто се конкурираме с колегите си мъже – повече от способни сме да ги надминем”, пише Алън, която тренира до 1993 г.

Ето уроците, които е научила в очертанията на корта и които ѝ помагат да управлява стратегията, планирането на иновациите и широката продуктова гама на водеща технологична компания.

Урок #1: Усвояване на управлението на риска

Премерените рискове са определящи за успеха над елитните противници в професионалния спорт.

„Винаги съм се отнасяла с огромно уважение към опонентите си, защото съм знаела, че човекът от другата страна на мрежата също е сред най-добрите в нашата сфера. Консервативната игра и придържането към установения ред не биха ми дали необходимата преднина. Независимо дали става въпрос за ловък бекхенд, или добре преценен във времето лоб, правилният риск в правилния момент може да бъде разликата между победата и загубата“, посочва Алън.

В бизнеса непрекъснато правим стратегически залози в зависимост от преценката ни накъде ще тръгне пазарът. Стараем се да взимаме най-добрите решения според фактите, с които разполагаме, но в края на краищата без риск няма печалба. Трябва да поемаме рискове, за да измъкнем пазарен дял от конкуренцията и да се откроим от тълпата. Хората на високи управленски постове трябва да се чувстват комфортно да управляват риска при всяко взимане на решение, посочва още бившата тенисистка.

Урок #2: Преодоляване на трудностите

„Тенисът ме научи да губя. В синглите имам 174 победи и 163 поражения. Това значи, че 163 пъти е трябвало да направя крачка назад от разочароващо представяне, да оценя какво се е объркало и следващия път да се върна по-силна. Вярвайте ми, мразех да губя. Не беше никак забавно, но точно това ме направи по-добър играч; показа ми колко ценен е самоанализът и колко е важно човек да не допуска една и съща грешка два пъти“, разказва Алън и добавя, че същата логика важи и в корпоративния свят.

Няма да печелите в 100% от случаите. Нови фирмени инициативи ще се сгромолясат и няма да оправдават очакванията. Вътрешни разминавания ще объркват външните ви планове. Погрешните сметки са част от бизнес реалността, но загубата не е загуба, ако си взимате поука от нея. За ефективния лидер е жизненоважно да знае как да реагира на пораженията и да се възстановява от тях.

Урок #3: Изпълнение на стратегията

Тенисът е колкото физически, толкова и психически спорт. Подготовката определя представянето. Преди всеки мач трябва да познавате в детайли играта на своя опонент – силните и слабите му страни, ситуационните удари, уникалните му черти, навиците. Освен това трябва да мислите два сервиса напред, за да сте подготвени за всичко, което може да ви поднесе, пише Алън.

В света на бизнеса стратегическото планиране може да ви отведе към успех или към падение. „Екипите, които ръководя, обикновено мислят от 6 до 12 месеца напред, но аз трябва да работя с хоризонт от 2-3 години, съобразявайки целите и инициативите на компанията с изобилието от възможни рискове“, пише бившата тенисистка и добавя, че устойчивият бизнес успех зависи от две неща:

1. Правилната комбинация от краткосрочно и дългосрочно стратегическо планиране.

2. Правилната преценка кога да скочиш от план „А“ на план „Б“.

Опитът ми на професионален атлет ме дари с уникална перспектива върху нюансите на успешното корпоративно управление, казва Алън, според която с правилните напътствия бъдещите поколения спортистки могат да продължат да чупят препятствията пред жените в бизнеса.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *