За общото между инвестирането и тениса .

Разбирането на разликата между контрола на риска и избягването му е от съществено значение за инвеститорите. Инвестирането, в основата си, се състои от понасяне на несигурност в преследването на атрактивна възвращаемост, пише за Financial Times Хауърд Маркс, съосновател и съпредседател на Oaktree Capital Management.

Ако притежавате истинска проницателност, определени рискове могат да се поемат разумно и печелившо. Следователно контролът на риска се състои в отказ от поемане на рискове, които надхвърлят количеството, което можете да приемете, или такива, за които не сте добре възнаградени.

Точно както само няколко души имат таланта и решимостта да бъдат професионални тенисисти, само малък брой инвеститори могат постоянно да генерират алфа. Тези, които нямат тази способност, не трябва да очакват трайно да имат възвръщаемост над пазарната за поетия риск. Вярвам, пише авторът, че те биха били по-добре, ако се съсредоточат върху това да останат инвестирани и да следват индексите, които са донесли добра дългосрочна възвръщаемост през последния век.

Малкото инвеститори, които имат способността да генерират алфа, могат да го направят или чрез намаляване на риска, като същевременно жертват част (но по-малка – бел. прев.) от възвръщаемостта, или чрез увеличаване на потенциалната възвръщаемост с по-малко съответно повишаване на риска. Почти никой инвеститор не притежава способността да произвежда и двете форми на алфа.

Правилният избор между тези два подхода – по-малко губещи удари или повече печеливши – зависи от уменията на инвеститора, стремежа за възвръщаемост и толерантността към риска. Както при много неща в инвестирането, тук няма правилен отговор. Просто избор.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *