За проблеми като войната по пътищата трябва да се подхожда системно .

За проблеми като войната по пътищата трябва да се подхожда системно – целенасочени и последователни усилия за постигане на целите, които биха направили нещата по-добри в очите на хората. Системни усилия не виждаме. Виждаме реакции на събития. Това каза социологът Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Тя очаква искрите между управляващите да продължат да прехвърчат. „Видяхме през лятото управленската програма на правителството, но формата за взаимодействие между партньорите е спонтанна, нямат коалиционно споразумение. До местните избори не очаквам да има „разглобяване на сглобката“. След местните избори ще можем да коментираме как ще се развият отношенията между тях“, коментира социологът от „Алфа Рисърч“.

В по-голяма част от общините тя очаква да има балотажи на местния вот. „С малки изключения, ще има спечелени кметски мандати на първи тур. Ще има фрагментирани общински съвети и необходимост от съставяне на мнозинства“, обясни Геновева Петрова.

Според нея няма данни, които да показват, че може да се очаква по-висока избирателна активност на предстоящия местен вот.

Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“ заяви, че не очаква „гладък“ политически сезон. „Има несигурност какво предстои, какви ще бъдат отношенията между играчите  и местните избори. Проблемите не са в следствие на управлението през последните три месеца, а се наслояват в обществото през годините. Те са свързани с тежка институционална недостатъчност. Все пак това е тест за властта. Видяхме опитите за превенция по пътищата“, коментира той.

Според него предстоящата изборна кампания няма да бъде толкова изострена. „Няма да има гръмогласно празнуване на победителите. Вероятно ще има преразпределение на местата в големите градове. Вероятно ГЕРБ ще загуби в част от големите градове. Знаем, че все още не са обявени кандидатите на много места. В общи линии сценарият е, че ще има разместване в някои от големите градове, но въпросът е каква ще е реакцията от ГЕРБ-СДС. Мисля, че ПП-ДБ ще работят за запазване на коалиционния формат. ГЕРБ защитава интересите си през медийни скандали и забележки, които се решават не в установен формат“, прогнозира той.

Според Добромир Живков потенциалът на Васил Божков да създаде политическа сила, която да има реално влияние и въздействие върху българския политически и обществен живот е малка.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *