Зелените получили 13 млн. долара да събарят диги по Дунав, а сега им дават 12 млн., за да ги възстановяват

Световната банка и националният бюджет ще отпуснат десетки милиони лева за възстановяване на дигите по Дунав, които предпазват от наводнения влажните зони от Натура 2000.

Парадоксът е, че същите институции преди 15 години са дали 13 милиона долара за разрушаването им.

Преди 15г. зелените получиха 13,3 млн. долара, за да разрушат дигите

Това е абсурдът, който се случва с парите на българските и европейски граждани. Разхищения и безобразия.

През 2000г. от частната екологична неправителствена организация Зелени Балкани, купуват 6000 дка. стари рибарници в района на Тутракан. По това време председател на Управителния съвет е Тома Белев, а директор е Христо Николов. 

В същия момент той е директор на природен парк Витоша, а малко след това и на друго частно НПО – Асоциация на парковете в България.

Еколозите изготвят проект и правят предложение до Министерство на околната среда и водите как тези рибарници да се превърнат във влажни зони, за което да получат финансиране от Световната банка, бюджета и Европейския съюз.

Под натиска на зелените МОСВ издава заповед, с която обявява защитена зона Калимок-Бръшлен с площ от 60 000 дка, където в центъра се намират 6000 дка рибарници на Зелени Балкани.

Няколко месеца след това МОСВ изпраща молба до Световната банка да финансира изграждането на влажна зона Калимок-Бръшлен.

Банката отпуска 7.5 млн. долара, но настоява и от МОСВ да участват. Ведомството осигурява 3 млн. долара. Привлечени са и други донори с 2,7 млн. долара, като общата сума набъбва до над 13 милиона щатски долара.

Предложението на еколозите е да се разрушат изградените още по времето на комунизма диги по Дунав, да се изградят и шлюзове, за да може при пролетното топене, когато се вдига нивото на реката, да се заливат големи площи от Дунавската равнина, и така да се образуват блата и влажни зони, където да се развива биоразнообразие.

Проекта е изпълнен, дигите са съборени и 13те милиона долара са усвоени.

Консултанти по него  са били швейцарците от WWF и зелени лобисти от Австрия, Люксембург, Чехия и Гърция.

Сега световната банка дава 12 млн. долара за възстановяване на дигите

Парадоксално или не,  в момента тече обсъждане на проект на Световната банка как да се възстановят дигите по Дунав, за да се предотврати заливането на влажните зони, описани по-горе в статията.

Първоначалното финансиране е от 11.5 милиона, но се очаква ще набъбне до няколко десетки милиона, като участие с големи суми ще има и МОСВ. Парите ще отидат основно в зелените НПО, които ще правят Екологични оценки и Оценки за въздействие върху околната среда на проекта.

Твърде възможно е те да получат и изпълнението на проекта, както се е случило в минало със защитена зона Калимок-Бръшлен.

Това е поредният пример как безсмислено се разхищават средства на фона на тежката икономическа обстановка в света, Европа и нашата страна.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *