Изкарваме по 8,2 евро на час при 39 евро в Германия

България изостана с темпа на повишение на заплатите в сравнение с други европейски страни. Унгария, Хърватия, Словения и Румъния ни изпревариха, след като няколко тримесечия поред ние отбелязвахме най-висок ръст на заплатите и разходите за труд в ЕС.
Данните са на Евростат за второто тримесечие на годината. Според тях почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 14,2% на годишна база, но предни тримесечия ръстовете бяха над 15 и дори над 16%. Това обаче не е достатъчно, за да ни отлепи от последното място по заплати.
Най-високо увеличение на почасовото заплащане е регистрирано в Унгария – 17,3 %. Следват Хърватия и Словения (и двете +14,5 %), Румъния (+ 14,4 %) и след тях се нарежда България. С двуцифрено увеличение през второто тримесечие са и заплатите в Полша (+13,3%), Естония (+13,1%), Литва (+12,4%) и Латвия (+12,3%).  Като цяло почасовите надници в Европейския съюз са нараснали с 5% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2022 г. В страните от еврозоната този ръст е 4,5%. Впечатление прави, че почасовите разходи за труд в Германия, която е най-голямата икономика в ЕС, нарастват през второто тримесечие доста скромно – с 3,8%, т.е.  под средното ниво за еврозоната.
Въпреки това средните възнаграждения в страните от Източна Европа продължават сериозно да изостават от тези в Западна Европа. За България разликата е най-драстична и страната ни продължава да е на опашката по доходи в съюза. Ако в Германия в края на 2022 г. почасовата надница е било 39,5 евро, то у нас тя е едва 8,2 евро, показват данните на Евростат. Съседна Румъния ни изпреварва с 9,5 евро на час, а Унгария – с 10,7 евро.
Хърватия влезе в началото на тази година в еврозоната със средно възнаграждение от 12,1 евро средно почасово заплащане. В Балтийските страни то се движи между 12 и 16 евро. Чехия отбелязва най-високи възнаграждения от бившите соцстрани – в края на 2022 г. средното ниво на заплащане е 16,4 евро на час. Това е повече от средната надница в Гърция от 14,5 евро. Люксембург и Дания са страните в ЕС с най-високи възнаграждения, съответно с 50,7 евро и 46.8 евро на час. Над 40 евро на час получават в Белгия, Франция, Холандия и Швеция. Средно за ЕС почасовото възнаграждание през миналата година е било 30,5 евро.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *