Източват сметки с фалшив айбан

Наблюдава се увеличаване на компютърните престъпления в България. Това заяви Владимир Димитров, шеф на дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП по време на международен форум, посветен на киберпрестъпността в София.

„Най-често това са фишинг атаки с фалшив айбан, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, и не на последно място измами чрез сайтове за покупка на автомобили“, съобщи Димитров.По повод последната хакерска атака, при която бяха откраднати 12 млн. лева от българска фирма, той обясни, че става въпрос за нигерийски престъпни групи, които са специализирани в този тип киберпосегателства.

„Национален приоритет е борбата с киберпрестъпността. Компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшив айбан е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на такова престъпление“, посочи Явор Серафимов, директор на ГДБОП по време на международния форум.
 

istock
istock

 

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритети на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване. Без координирано международни сътрудничество няма как адекватно са се отговори на кибер заплахите, посочи още Темелакиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *