Инфлацията и високите лихви охлаждат дори най-нажежените имотни пазари в света

Цюрих е най-застрашеният от имотен балон град в света, сочи новият индекс на имотните балони на швейцарската банка UBS.

В десетката попадат още Токио, Маями, Мюнхен, Франкфурт, Хонконг, Торонто, Женева, Лос Анджелис и Лондон.

Ускоряването на инфлацията по света и повишаването на основните лихви през последните две години са довели до рязък спад на дисбалансите на жилищните пазари в световните финансови центрове, отбелязва UBS. В тазгодишното ѝ издание на индекса на имотните балони само два града – Цюрих и Токио, остават в категорията на застрашените от балон спрямо девет града година по-рано.

Торонто, Франкфурт, Мюнхен, Хонконг, Ванкувър, Амстердам и Тел Авив, които преди време бяха в категорията на застрашените от балон градове, сега отчитат смекчаване на дисбалансите си и попадат на територията на надценените пазари. Жилищните пазари в Маями, Женева, Лос Анджелис, Лондон, Стокхолм, Париж и Сидни също са надценени.

Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско и Мадрид са отчели смекчаване на дисбалансите и сега тези пазари попадат в категорията на справедливо оценените, сочи индексът. Такива са също Милано, Сао Пауло и Варшава. Справедливо оценени са и пазарите в Сингапур и Дубай, въпреки че репутацията им на геополитически убежища през последно време доведе до ръст на търсенето както на имоти за наемане, така и за покупка.

Ръстът на цените на жилищата в наблюдаваните градове се е забавил заради увеличаващите се разходи за финансиране на покупката на дом, след като средните лихви по жилищните заеми се повишиха близо три пъти на повечето пазари от 2021 г. насам.

Годишният номинален ръст на цените в 25-те анализирани града е спрял след силното покачване с 10% година по-рано. Коригирани към инфлацията, цените дори са с 5% по-ниски в сравнение със средата на 2022 г. Градовете са загубили по-голямата част от реалния ръст на цените по време на пандемията и сега те са близо до нивата от средата на 2020 г.

 

Автор - снимка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *