И автомагистрала Черно море става жертва на Натура

Всичките седем трасета на идейния проект за бъдещата автомагистрала Черно море са отхвърлени от Министерството на околната среда и водите.

Причината за това е, че всички те преминават през зони по Натура, а при един от вариантите има и навлизане в защитена територия.

При сега действащите административни и екологични процедури, магистрала Черно море може да бъде завършена най-рано 2035г.

От 1 юли 2024г. влиза в сила изменението на Закона за опазване на околната среда, който връща двуинстанционното обжалване на Оценката за въздействие върху околната среда за обектите от национално значение. Освен това отпада и преклузивтият срок от 6 месеца за произнасяне от съда по жалбите на неправителствени организации.

Изменението, което бе гласувано под натиска на зелените Борислав Сандов и Тома Белев, означава, че ако се обжалва екооценката на АМ Черно море, което със сигурност ще се случи, тя срокът се удължава най-рано до 2040г.

Как зелените подведоха обществото за Натура?

Наложената мантра от екологичните НПО, че в зони от Натура дейности като строителството, изграждане на магистрали, туристически комплекси, ски зони и т.н. са  абсолютно забранени въобще не отговаря на истината. Тази умишлено натрапена заблуда е провалила десетки държавни, общински и частни проекти на стойност милиарди лева. Заради манипулациите на еколозите, свързани с  Натура 2000, и жалби в съда по измислени от тях екологични причини, са блокирани магистралите – Струма, Русе-Велико Търново и Черно море, както и тунели под Шипка и Петрохан.

Поради същите причини от над 20 години в България няма изградена нито една ски зона или лифт, въпреки големия интерес към зимният туризъм в страната.

 

Според европейските директиви в Натура няма забрани

В европейската директива 92/43/ЕИО ,чл. 2 ал.3, която задължително е транспонирана в нашето законодателство са записани две основни изискванията.

Първото – е при реализация на проекти в Натура да се опазва биологичното разнообразие.

Второто изискване е – това да се прави при отчитане интересите на обществото.

Според Европейската комисия целите на Натура 2000 не са, за да не се допуска икономическа дейност, а по-скоро да се поставят параметрите, по които тя може да се извършва с опазване на биологичното разнообразие на Европа. Тоест да се извърши преценка, колко и в каква степен даден проект би увредил околната среда. Но от ЕК са дали и възможността –  ако тези дейности са във важен обществен интерес, дори да застрашават природата, могат да се допуснат, но трябва да се предприемат адекватни компесаторни мерки.

Европейската комисия предвидливо позволява на страните членки, съобразно националните интереси, самостоятелно да разрешават изграждане на особено важни за хората и държавата инфраструктурни проекти, каквито са тези за изграждане на магистрали, тунели, мостове, жп линии, обекти от енергетиката и националната сигурност. Те са допустими, въпреки че могат да навредят на околната среда, но е задължително да се приложат адекватни компенсаторни  мерки.

Тоест, когато се отсече едно дърво, да се засадят три, или. когато е наложително, да се преместят някои местообитания на растителни и животински видове. Това е дългогодишна практика във всички европейски страни.

 

Само в България е допуснат зеленият терор

Няма друга държава в цяла Европа, не само в Съюза, която в такава степен да е капитулирала пред зелените НПО, като нашата. Те не само са допуснати в управлението на държавата, но се финансират от държавния бюджет и по европрограми.

Еколозите привилегировано участват във всевъзможни съвети и комитети към държавните органи. Пропагандата, която водят приоритетно се отразява и в медиите. Те упражняват и силен политически натиск.

Добрата новина, е че все по-голяма част от обществото разбира, че зелените работят само за лични и корпоративни интереси. Мнозинството от хората виждат, че еколозите умишлено саботират икономическото развитие.

Въпреки милионите, с които разполагат, тяхната партия „Зелено движение“ има подкрепата само на 0.4 %, което е около 18 000 гласа.

 

Зеленият терор взима жертви

Заради лошата пътна инфраструктура, през последните 14 години, загиналите при пътнотранспортни произшествия са над 9000, а тежко ранените над 120 000. Основната причина са лошите пътища и липсата на магистрали. България е на последно място в Европейския съюз по километри магистрали – само 850 от 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Докато на зелените е позволено да блокират всеки един важен инфраструктурен проект черната статистика ще продължава да се увеличава.

Сега топката е в полето на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков и министъра на околната среда Юлиян Попов, които трябва да придвижат всички съгласувателни процедури, за да отблокират проекта. 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *