И Румен Радев заговори за „посолството“ и пита за службите

„Да смениш ръководството на службите със „наши хора“, както стана ясно от записа не е реформа.“ Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещение в Гърция.

Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, структурата, задачите, функциите на службите, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа, поясни държавният глава.

Радев настоя идеите за реформа в службите да бъдат сложени на масата. Той подчерта, че сегашното ръководство на ДАНС е удостоено с наградата „Джордж Тенет“ от САЩ. По думите му тези, които искат да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство.

И по този начин те обезсмислят оценката, дадена от нашите партньори. Да се разберат, когато говорят за посолството – срещу посолството ли тръгват, допълни той.

Президентът коментира и протегната ръка на премиера Денков за диалог между институциите. Той изрази надежда правителството да постъпи максимално мъдро и да управлява в интерес на България и нейните граждани.

Радев засегна и темата за потопа по Южното Черноморие. Той посочи, че очаква да се извърши задълбочен анализ как действат местните власти и държавата. Той направи паралел с наводненията в Карловско, където още в първите часове след бедствието на помощ на пострадалите се притече армията и тежка техника.

Държавният глава изтъкна, че системата за ранно предупреждение не е започнала да работи от 1 септември, въпреки че е била разработена и тествана в МВР.

 

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *