Какво се случва с ценните метали от електронните устройства

Терминът „електронен отпадък“ описва боклуците, които остават след експлоатацията на едно устройство. Всеки компютър, телефон, таблет и т.н. съдържа в себе си стотици, понякога и хиляди компоненти. Част от тях се използват повторно, други – не.

В тези устройства има и известно количество злато. Макар че от години се правят опити за извличането му, това се смята за труден процес, а технологията – за не съвсем ефективна.

Всичко това може би е напът да се промени, пише BBC. Кралският монетен двор във Великобритания експериментира с нова технология за извличане на златото. Подробностите около нея засега се пазят в тайна, но по същество става дума за химическа реакция и използване на определени елементи, с които може да се извлече 99% от ценния метал.

Екипът, занимаващ се с това, твърди, че технологията е екологично чиста. Според изчисленията на монетния двор в момента по-малко от 20% от старите електронни устройства се рециклират в световен мащаб. Това означава, твърдят те, че ценни материали като злато, сребро, мед, паладий и други на обща стойност 57 млрд. долара просто не се използват.

Всичко се прави с една „вълшебна зелена отвара“, казва Хейли Месинджър, която е част от екипа, разработващ технологията. Съставките се пазят в тайна, но специалистката казва, че процесът може да се случва на стайна температура, т.е. не са нужни кой знае какви специални условия.

„Искаме да извлечем възможно най-много количество ценни метали от устройствата, които в момента се считат за отпадък. Идеята е да направим процеса устойчив“, казва тя.

„След като произвеждаме отпадъци, трябва да поемем отговорността и да се справим с тях, а не просто да ги изпращаме в друга страна“, допълва един от директорите на монетния двор Марк Лаверидж.

Всъщност прогнозите са, че в следващите години именно този вид отпадъци ще стават все повече и повече. Очакванията са базирани на все по-голямото търсене на електронни устройства. Според данните на ООН в момента ежегодно светът изхвърля около 50 млн. тона отпадъци. Очаква се до 2050 количеството да се удвои и дори да достигне до 120 млн. тона.

 

Както всеки друг ресурс златото също е ограничено. Едновременно с това обаче се счита, че около 7% от световните запаси се намират в неизползваеми електронни устройства. Ето защо целта е да се засили процесът по рециклиране.

В момента в монетния двор се съхраняват стотици торби с платки, от които се извличат ценни метали. Подготовката обаче не е никак лесна. Платките се раздробяват механично и частите, съдържащи злато, се отделят. След това се струпват на едно място и се добавя „зелената отвара“. Крайният резултат са късчета, които приличат на самородно злато. След извличането им те могат да бъдат използвани по всякакви начини, включително за бижута.

Въпреки че монетния двор подхожда иноваторски към целия процес, истината е, че техният капацитет е малък. Затова се планира бъдещо разширение на дейностите. В случай, че експериментът се окаже успешен и изгоден, някой ден технологията може да се използва масово.

Дотогава обаче има много време. А в момента монетният двор се е концентрирал върху златото. Истината е обаче, че в електронните устройства има много други материали, които биха могли да се използват повторно. Един от тях е медта, която може да намерите във всяко зарядно, във всеки домакински електроуред. Но засега и за нея не се полагат достатъчно усилия.

Така че бъдещето в сектора ще е на иновациите. Но за да заработи процесът ще са нужни воля и сериозна организация.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *