Как едно убийство повдигна темата за евтаназията в Кипър

Една вечер през декември 2021 г. Дейвид Хънтър, 76-годишен, бивш миньор от Великобритания, убива съпругата си Джанис в дома им в Кипър. После се обажда на брат си Уилиям и му разказва какво е станало. След това прави неуспешен опит да сложи край на собствения си живот.
Хънтър е арестуван и срещу него започва съдебен процес. Оказва се обаче, че това не е поредното битово убийство, не е престъпление от страст, а всъщност е изпълнение на молба на тежкоболен човек.
Съпругата му страда от рак и е в терминален стадий. Непрекъснато изпитва силни болки, не може да отиде дори до тоалетната, не се движи, губи зрението си.
Моли съпруга си да „сложи край на мъката“. В крайна сметка той притиска дихателните ѝ пътища, докато я умъртвява.
Следващата година и половина Хънтър прекарва в затвор в кипърската столица Никозия. Само преди няколко дни бе произнесена и първата присъда по неговия казус. Той бе признат за виновен, но не и за предумишлено убийство, което означава, че няма да бъде наказан със задължителната за тежкото престъпление доживотна присъда. Вместо това може да получи дори условна.
Според неговите адвокати това дело всъщност е повдигнало един много важен въпрос – този за т.нар. асистирано самоубийство или евтаназията. В някои държави процедурата е разрешена, когато става дума за тежкоболни хора, които нямат никаква надежда за лечение. Кипър обаче не е сред тях, т.е. убийството, макар и в такава ситуация, трябва да бъде наказано като такова.
Но решението на съда като че ли открехва вратата за промяна в тези практики.

„Джанис и Дейвид са се обичали повече от 50 години и е ясно, че това, което е направил Дейвид, е било от обич и по нейна молба. Ние сме убедени, че няма никакъв смисъл Дейвид да остава в ареста“, казва пред The Guardian британският адвокат Майкъл Полак. Той припомня, че клиентът му е прекарал над година зад решетките, а предвид възрастта му това не е никак малко.

В крайна сметка Хънтър е осъден на две години на първа инстанция. Той вече е свободен човек, тъй като е излежал почти цялата си присъда в предварителния арест, време, което се приспада. Този случай обаче все още намира силен отзвук сред обществеността.
„Става дума за уникален случай, при който е отнет човешки живот, но от любов“, заяви съдията по делото Михалис Дроусиотис. Той подчерта още, че отнемането на живот е престъпление, но в конкретния казус то е извършено с цел убитата да бъде „освободена от страданието, причинено от заболяването“.
„Никога досега евтаназията не е била обсъждана открито, никога на хората тук не им се е налагало да заемат позиция по този въпрос“, казва един от водещите кипърски социолози Никос Перистианис.
Въпреки съдебното решение все пак остава въпросът дали това наистина е било асистирано самоубийство или просто убийство, посочва The Guardian.
По време на съдебните заседания става ясно, че Дейвид и Джанис са имали мечта за живот след пенсионирането си. Те са планирали да живеят в чужбина и затова са пристигнали в Кипър, но всичко се е сринало след като тя се разболяла.
За да покриват разходите по лечението ѝ, им се наложило да продадат апартамента си. След това наемат мезонет в покрайните на град Пафос. По време на ковид пандемията започват да живеят все по-изолирано. Заради ограниченията достъпът до лекари става много труден. Междувременно състоянието на
Джанис се влошава бързо, болките ѝ стават все по-силни. Дейвид казва, че тя е била най-добрият му приятел и никога не би я наранил, но го е направил по нейна молба.
Процесът срещу него се превърна в отправна точка за привържениците на легализирането на евтаназията. Очаква се кипърският парламент да обсъди законопроект в тази посока през есента. Дали и в каква вид ще бъде приет той, е друг въпрос.
Макар че има мюсюлманска диаспора, официалната религия на острова е православното християнство. Църквата е доста влиятелна, по такива въпроси обикновено свещениците са против.
Тяхната позиция обаче среща отпор, особено сред някои по-либерално настроени депутати. Социалистката Ирен Хараламбиду например се обявява против „догматизма“ на църквата.
„Тяхната позиция не се различава от консервативните им възгледи по много други въпроси. Въпреки това много кипърци имат роднини, преминали през болезнена смърт, и подкрепят евтаназията“, казва тя.
Бидейки бивша британска колония, в Кипър живеят и немалък брой подданици на короната, които също симпатизират на идеята.
Към момента асистираното самоубийство е разрешено в някои европейски страни, сред които Нидерландия, Белгия, Испания, Германия и Португалия, в някои австралийски щати, Колумбия и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *