Как работи рефинансирането и какво трябва да знаем

Рефинансирането е чудесен начин да спестите пари от ипотечните си вноски и да върнете повече пари в джоба си. То включва вземането на нов заем с по-нисък лихвен процент или по-дълъг период на изплащане, който да замени съществуващия. Рефинансирането може да ви помогне да изплатите дълга си по-бързо и да намалите размера на лихвата, която плащате през целия срок на заема.

Какво представлява рефинансирането?

Когато рефинансирате ипотеката си, вие по същество вземате нов заем, който да замени съществуващата ви ипотека. С новия заем се изплаща балансът по стария ви заем и вие започвате да правите вноски по новия заем. Има много причини, поради които собствениците на жилища избират да рефинансират ипотечните си кредити, но най-честата причина е да си осигурят по-нисък лихвен процент. По-ниският лихвен процент може да ви спести хиляди долари през целия срок на кредита.

Други причини за рефинансиране включват консолидиране на дълг, удължаване на срока на заема с цел намаляване на месечните плащания или използване на собствения капитал за финансиране на подобрения в дома или други големи разходи. Ако обмисляте рефинансиране на ипотечния си кредит, е важно да сравните офертите на няколко кредитора, за да сте сигурни, че получавате възможно най-добрата оферта.

Плюсове и минуси на рефинансирането

Рефинансирането има редица предимства и недостатъци, с които трябва да сте наясно, преди да вземете решение.

Плюсът е, че рефинансирането може да ви помогне да спестите пари, като си осигурите по-нисък лихвен процент по ипотеката. Това може да намали месечните ви вноски и да ви спести пари в дългосрочен план. Освен това може да ви даде възможност да изтеглите пари от собствения си капитал, което ще ви осигури допълнителни средства за подобрения в дома или за други цели.

Рефинансирането обаче има и някои потенциални недостатъци, които трябва да вземете предвид. Сред тях са например разходите по закриване на сделката, които могат да достигнат няколко хиляди долара. Освен това ще трябва да преминете през процеса на повторно кандидатстване за ипотечен кредит, което може да отнеме много време и да бъде стресиращо. Съществува и рискът да се окажете с по-висок лихвен процент, ако пазарните условия се променят по време на процеса на рефинансиране.

Какво трябва да обмислите преди рефинансиране

Когато обмисляте рефинансиране, има няколко неща, които трябва да вземете предвид:

-Колко собствен капитал имате в дома си? Ако имате по-малко от 20% собствен капитал, може да се наложи да плащате частна ипотечна застраховка (PMI), което ще увеличи месечните ви плащания.

-Какви са текущите лихвени проценти? Ако лихвените проценти са се повишили, откакто първоначално сте взели ипотечния си кредит, рефинансирането може да няма смисъл.

-Колко дълго планирате да останете в дома си? Ако се преместите скоро след рефинансирането, може да не успеете да си възвърнете разходите по рефинансирането.

-Какви са таксите, свързани с рефинансирането? Те могат да включват такси за оценка, такси за отпускане на кредита и разходи за приключване.

Алтернативи на рефинансирането

1. Cash-out рефинансиране: Рефинансирането с пари в брой е нова ипотека, с която изплащате старата и получавате пари в брой, които можете да използвате за други цели. Размерът на паричните средства, които получавате, зависи от стойността на жилището ви и от това колко собствен капитал имате.

2. Обратна ипотека: Обратната ипотека е заем, който ви позволява да превърнете собствения си капитал в пари в брой. Можете да използвате парите от обратната ипотека за всякакви цели, но те трябва да бъдат изплатени, когато умрете или продадете жилището си.

3. Личен заем: Можете да използвате личен заем за почти всичко, включително за консолидиране на дълг, за плащане на подобрения в дома или за финансиране на голяма покупка. Личните заеми обикновено са с фиксирани лихвени проценти, така че знаете точно колко ще бъдат месечните ви вноски.

Рефинансирането на жилищния ви кредит може да бъде чудесен начин да спестите пари и да постигнете дългосрочните си финансови цели. С правилния план за рефинансиране можете да намалите месечните си плащания, да намалите разходите за лихви във времето или да освободите парични средства за други разходи, които могат да възникнат. Преди да вземете решение за рефинансиране, е важно да разберете как протича процесът и как той може да ви се отрази финансово. Надяваме се, че тази статия е била полезна, за да ви запознае с начина на рефинансиране, така че да можете да вземете информирано решение дали то е подходящо за вас.

Източник: bulgaria24.tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *