Китай ще изстреля слънчева сонда до неизследвана досега точка на Лагранж през 2026 г.

Китай планира да изстреля сонда за изследване на слънчевата енергия до точката на Лагранж L5, за да проучи Слънцето и космическото метеорологично време, съобщи агенция Синхуа.

Проектът за оценяване на мисията за изследване на Слънцето „Сихъ-2″ до точката на Лагранж L5 Слънце-Земя е в процес на подготовка, каза Фан Чън – един от конструкторите на сателита, по време на 10-ата Конференция за модерни космически технологии в Шанхай.

Според плана китайският екип работи усилено, за да изстреля слънчевата сонда в планираната орбита около 2026 г.

Точката на Лагранж L5 Слънце-Земя, която е на приблизително 150 милиона километра от Земята, е благоприятно място за изследване и наблюдаване на космическото метеорологично време, тъй като позволява визуалирирането на слънчевата активност най-малко три дни преди възможностите, които имаме на Земята. Също така от L5 Слънце-Земя ще може да бъде измерен слънчевия вятър от четири до пет дни преди достигането му до Земята.

„Точката L5 Слънце-Земя все още е място, което не е било използвано за изследвания“, каза Фан Чън, който е професор в Университета на Нанкин. „Това е значимо за науката и инженерно осъществимо.“

Очаква се мисията „Сихъ-2″ на Университета на Нанкин, Китайската метеорологична администрация и Шанхайската академия за технологии за космически полети да изследва произхода и еволюцията на магнитното поле в активния слънчев регион, както и да разкрие триизмерната структура и физическия механизъм на слънчевите изригвания.

Също така мисията ще може да предостави данни, благодарение на които ще са възможни по-ранни предупреждения и точно прогнозиране на космическото време, каза проф. Фан Чън.

На 14 октомври 2021 г. Китай изпрати първия си сателит за изследване на Слънцето „Сихъ“ в слънчево-синхронизирана околоземна орбита.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *