Кметът и общинският съвет в Монтана са против референдума и това да попитат гражданите какво мислят

През изминалите няколко месеца местен инициативен комитет, подкрепен от „Възраждане“ събра 7419 подписа, които отразяват волята на  гражданите на Монтана за провеждането на местен референдум за запазването на язовир Огоста и против превръщането му във фотоволтаичен парк. След направена проверка в ГРАО бяха определени като действителни 5199 подписа, които правят референдума  задължителен за провеждане.

Въпреки това обаче, на проведеното на 07.09.2023г. заседание на Общински съвет-Монтана, с единодушие (така, както вземат решенията си вече няколко години) общинските съветници в града гласуваха против провеждането на местния референдум. Писмено становище против местния референдум бе внесъл до Общинския съвет дори и настоящият кмет на Монтана от ГЕРБ.

Така общинските съветници в Монтана не се съобразиха с мнението на 5199 жители на общината и не позволиха на съгражданите си да се произнесат за бъдещето на язовир Огоста, като не пожелаха да бъде използван този инструмент на пряката демокрация. С това решение бе отнето правото на гражданите на Монтана сами да решават най-важните обществени въпроси. Заглушаването на гласа на местните жители по този начин, бе направено така, както е управлявана и общината, вече от десетилетия насам – тихомълком и без дискусия, като фрапантното е, че от тяхна страна не е било изказано мнение в полза на провеждането на допитването до населението на Монтана, което ги е избрало да ги представляват.

“Ние от Възраждане считаме, че върховно право на българите е сами да определят съдбата си. Затова категорично подкрепяме искането за провеждане на местен референдум в Община Монтана за запазването на язовир Огоста и ще упражним законовото си право да обжалваме в съда това решение  на Общинския съвет, с което се отхвърля искането за провеждането му. За нас националните и местните референдуми са важна форма на демократично управление, близо до хората и затова подкрепяме исканията за провеждането им, особено когато е налице минималният брой изискуеми подписи за това, какъвто е и този случай.  Затова призоваваме жителите на Монтана да не допускат този десетилетен феодален начин на управление на Общината, чрез изземване на волята на местните граждани и недопускане на допитването до тях да продължава.“ коментира народният представител  и кандидат за кмет на Монтана – Петър Петров в изявление, което направи днес от сградата на Народното събрание заедно с председателят на „Възраждане“ и парламентарната група на „Възраждане – Костадин Костадинов“

Какво още казаха Костадин Костадинов и Петър Петров може да видите тук: https://www.facebook.com/kostadin.eu/videos/515142390810748

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *