КОГАТО ГОЛЕМИТЕ СТАНАТ МАЛКИ АЛБЕРТ БЕНБАСАТ

След сборника с разкази „Изгубени вещи“ сега проф. Алберт Бенбасат ни предлага един проникновен автобиографичен роман, наречен от самия него „вехтошарски“. Роман, който с лекота превръща виденията от миналото в значими обобщения.

Когато големите станат малки“ (360 стр., 22 лв., художник на корицата: Стефан Касъров) е деликатно поднесен разказ за детството, поглед към случките и събитията, свързани с героя от появата му на този свят до завършването на прогимназията. Сюжетът се разгръща върху широк социално-битов и политически фон (50-те и 60-те години на ХХ век), пречупен през фокуса на детското възприемане, но пряко участващ в битието и на останалите персонажи. Парадоксите и абсурдите на „социалистическия начин на живот“ с неговите ограничения, мимикрии, фалшиви и реални стойности формират един философски скепсис у подрастващото момче, оставил траен отпечатък и у възрастния разказвач.

Според Тони Николов „Когато големите станат малки“ е книга спомен, съединяваща с особена обич миналото и настоящето. Книга, в която времето лети по чудат начин, слепвайки частици от преживяното с късове от голямата история, разбъркани след големия взрив от падането на Берлинската стена.

Алберт Бенбасат e литературен историк, критик, публицист и издател; професор, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на 13 книги, сред които „Българската еротиада”, „Европеецът” Бай Ганю и светлият мит за Щастливеца”, „Печатни пространства и бели полета”, „Банкноти и мечти между кориците. Масова книга и масово книгоиздаване”, „Алиса в дигиталния свят. По въпроса за книгата през ХХІ век”. Бенбасат е редактор и издател на сп. „Критика” и Библиотека „Критика”, съставител и редактор на множество книги. През 2020 г. „Колибри“ издаде сборника с разкази „Изгубени вещи“ – едно уютно, смешно-тъжно платно от истории, облъхнати с носталгия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *