Милитаризацията на Япония е заплаха за Азиатско-тихоокеанския регион

Стремежът на Япония към нов курс на милитаризация сериозно усложнява ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Коментарът си той направи в Южно-Сахалинск, Далечния изток на Русия, където Медведев участва в събитията по повод Деня на победата над милитаристична Япония и края на Втората световна война, отбелязван на 3 септември.

По думите му е жалко, че японските власти следват курс към нова милитаризация на страната. Те станаха наследници на Япония, която някога беше изправена пред безславен край, допълни той.

Според него с подкрепата на американски куратори Япония активно разширява военната си инфраструктура, купувайки чуждестранни оръжия, включително нападателни. Премахват се ограниченията за т. нар. Сили за самоотбрана и военни операции в чужбина, провеждат се военни учения близо до Курилските острови, което сериозно усложнява ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Япония трябва да се поучи от историята, паметната дата, която празнуваме днес, и напълно да признае резултатите от Втората световна война, да направи всичко, за да предотврати пламването на третата война. Тя трябва да се откаже от милитаристични планове в полза на свои хора, каза още Медведев.

 

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *