Национален форум за включващо градско развитие ще се състои в Сточна гара в София

Все повече организации в градовете в цяла България работят за подобряване и развитие на градски пространства с активното участие на гражданите. Това е и поводът за първия национален форум за включващо градско развитие, който се организира в сградата на Сточна гара в София от 1 до 3 септември. Събитието цели да събере и покаже позитивни примери за създаване на иновативни и качествени публични места от цялата страна и да обсъди с инициаторите им общите проблеми и решения, които срещат. Първият национален форум „Placemaking Connected: Bulgaria“ поставя и официален старт на национална мрежа на организациите, които разпространяват и прилагат практики за иновативно и включващо градско развитие в страната.

Форумът започва на 1 септември с еднодневната международна конференция, с участието на двама лектори с разнообразен опит от международната плейсмейкинг мрежа Placemaking Europe, и пет дискусионни панела с участници от различни градове. На фокус ще бъдат поставени различните типологии на публичните пространства и предизвикателствата, които активистите срещат в тяхното подобряване и развитие: места за живот, места за работа, места за природата и места за общуване. Заключителната диксусия ще търси възможности за подобряване на политиките за стимулиране и подпомагане на инициативите.

Програмата на втория ден включва практически работилници, а през трите дни посетителите ще могат да разгледат изложба с избрани български проекти. През третия ден е планиран символичен флашмоб, който да покаже ролята на обединението в създаването на качествена градска среда. Над 20 населени места в страната ще се включат, като покажат своята ангажираност и подкрепа, въвлекат граждани и активисти и организират намеса в градска среда.

Събитието се организира в партньорство от сдружение BG Бъди активен, ГРАДОСКОП и Imp-Act Agency. Достъпът е свободен, но е необходима предварителна регистрация на bgbeactive.org и др.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *