Няма да пием скъпо вино през зимата

До 25-30% ще е по-малко количеството грозде в страната през 2023 г., отчете инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното пред БиТиВи.

Той обясни, че качеството на реколтата на грозде през настоящата година е добро. Виното не е като всички останали плодове или зеленчуци. То варира – от 3 до 133 лева може да достигне една бутилка. Няма да има драстични поскъпвания на виното в страна, увери инж. Коев.

Той посочи, че инфлацията е дала възможност да се повишат цените на гроздето, но въпреки това цената на виното в страната няма да се покачи.

Инж. Коев добави, че се внася грозде от Румъния и Северна Македония, но количествата, които се внасят от двете държави не са такива, че да изкривят пазара на грозде у нас. Към настоящия момент в България няма нито една внесена чепка грозде от Северна Македония. 9 тона грозде в влязло от Румъния към настоящия момент.

„Цената на гроздето е коректна, там нямам претенции и забележки. В крайна сметка всички винпроми, които са си отгледали хубаво грозде, получават хубава цена“, подчерта той.

 

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *