БНБ пуска нова златна монета .

БНБ пусна  за закупуване  златната възпоменателна монета, посветена на 100-годишнината от създаването на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която централната банка пусна в обращение , предаде БТА.

Цената на монетата, с номинал 100 лева, при пускане в обращение е 1470 лева. Тя е в тираж 4000 броя.

Това е петата възпоменателна монета, която БНБ пуска тази година след тези, посветени на 175 години от рождението на Христо Ботев, 200 години от рождението на Найден Геров, 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет и 125 години от рождението на Димитър Талев.

Монетата се продава в БНБ – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ 10.

Всеки клиент може да закупи от касите на БНБ само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, обясняват от банката.

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на възпоменателната монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети  не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

Новата монета  вече  е предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техни офиси и клонове.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *